Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) öncülüğünde Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde fasulye ihtisas Borsası kuruluyor...

 

Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) tarafından yürütülen çalışmada artık sona gelindi.

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde Kuru Fasulye İhtisas Borsası için toplantı düzenlendi.

Kaymakamlık , Derinkuyu Belediyesi ve Ziraat Odası ile Derinkuyulu çiftçilerle yapılan görüşmeler sonrasında Derinkuyu ilçesine fasulye ihtisas Borsası kurulması için toplantı düzenlendi.

Toplantıya Derinkuyu Kaymakamı Salman Kibaroğlu, Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet Balcı,Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, NTB Yönetim Kurulu üyesi Sunay Özdemir ve Genel Sekreter Uğur Aydoğan, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Nevşehir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Gürol Çetin ,Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz ,Yazıhöyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar,Çakıllı Köyü Muhtarı Sadi Poyraz,Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Konya Ticaret Borsasından Uğur Akgöz ile Bakliyat işi ile uğraşan Nevşehir ve Derinkuyulu esnaflar ile Derinkuyulu çiftçiler katıldı.

 

"Nevşehir ve Niğde'nin Kalbi Bu Borsa da Atacak"

 

Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş, "Nevşehir ve Niğde bölgesindeki 45 bin tonluk kuru fasulye üretiminin kayıt altına alınarak çiftçinin daha yüksek bir fiyata satmak amacıyla tüm Türkiye genelindeki alıcıları bu borsaya toplayacağız.Derinkuyu'da kurulacak olan Fasulye İhtisas Borsası ile Tüccar hangi malı hangi kalitede hangi fiyata alabileceğini görmüş olacak" dedi.

 

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde kurulması planlanan Fasulye ihtisas Borsası hakkında açıklamalarda bulunan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Kuru Fasulye Üreticilerinin Mallarını Satmak İçin Artık Kapı Kapı Dolaşmayacağını ve kurulacak Bakliyat Borsası'nda Üreticinin Sattığı Ürünün Bedelinin Teminat Altına Alınacağını Belirterek, Döviz İçin Tahtakale, Tahıl İçin Konya Ne İse, Bakliyat İçin de Nevşehir'in Aynı Konuma Geleceğini Söyledi.

Salaş, Hasat dönemi içerisinde açılacak olan borsa ile Beyaz ( Kuru) Fasulye sektörünün kalbinin Nevşehir'de atmasının sağlanmasını amaçlıyoruz.Dolayısıyla fiyat oluşumunda sağlıklı bir ortam yok. Kurallarda herkes kendi kafasına göre hareket ediyor, ortak bir kural oluşma imkanı olmuyor. Gizli kalan fiyatlar yüksek oluyor. Malda kalite faktöründe çıkacak sorunda alıcıyı ve satıcıyı koruyacak bir faktör yok. Teslim şartlarında ve ödeme şartlarında bir kural yok. Derinkuyu ilçemizde kurulacak ihtisas Borsamızla Bunlar kontrol altına alınacak ve düzenli bir ticaret yapılacak" diye konuştu.

Nevşehir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Uğur Aydoğan da yaptığı açıklamasında İşlemler herkesin gözü önünde ve şeffaf bir biçimde yapılacağı için, haksız rekabet uygulamaları asgari düzeye inecektir. Üretici malını satmak için kapı kapı dolaşmaktan kurtulacaktır. Üreticinin sattığı ürün bedeli teminat altına alınmış olacaktır. Ürün analizinde, borsa hakem rolü oynayacağı için, analizle ilgili anlaşmazlıklar en aza indirilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı. Bunların dışında ticaret borsalarının en büyük amaçlarından birisinin de kayıt dışını önlemek olduğuna işaret eden Aydoğan, Bakliyat Borsası ile kayıt dışının tamamen önüne geçileceğini vurguladı.

Derinkuyu Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen Toplantıda Derinkuyu’da kurulan Ticaret Borsasına ait hizmet binasında fasulye hasat döneminde borsa işlemlerine başlanacağını, fasulyenin 2015 yılında borsa mevzuatına göre satım işleminin gerçekleşeceğini belirtildi. Yapılan görüşmelerde bölgede Kuru Fasulye üretimi ve satımı konusunda nasıl hareket edileceği, iş ve işlemler hususunda takip edilecek yol haritası hakkında görüşler aktarıldı.

Konya Ticaret Borsası Bakliyat Analiz Sorumlusu Uğur Akgöz de sistemin işleyişi hakkında bilgi verdi ve soru cevap bölümüne geçildi.

Toplantı sonrasında NTB Başkanı İbrahim Salaş, Derinkuyu Kaymakamımız Salman Kibaroğlu ve Derinkuyu  Belediye Başkanımız Ahmet Balcı'ya ev sahipliği için teşekkür ederiz dedi.

 Toplantı çeşitli görüş ve temennilerin alınmasının ardından sonra sona erdi.




















F
İBHABER.COM Nevşehir'in ilk ve en çok izlenen haber sitesi...

Nevşehir'in Bağımsız Güncel Haber www.fibhaber.com