MACAR FİĞİ TARLA GÜNÜ BASANSARNIÇ KÖYÜNDE YAPILDI.
Nevşehir Merkez İlçesi Basansarnıç Köyünde Macar Fiği Tarla günü 31 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı.

Tarla Gününe;Nevşehir İl  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep EROĞLU,Acıgöl, Avanos,Gülşehir, Derinkuyu, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp İlçe Gıda,tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri,İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelleri,Targel Personelleri,Basansarnıç Köyü Muhtarı ve Basansarnıçlı çiftçiler katıldı.

Tarla Etkinliği kapsamında Macar Fiği Üretimi yapılan Mustafa TEKİN' a ait hem Adi fiğ hemde Macar Fiği ekili alan tarla gününe katılanlarca hep beraber yerinde gezilip,incelenerek,bitkisel üretim ve verim durumu hep beraber katılımcılarla görüldü.

Nevşehir İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep EROĞLU, Macar Fiği  yembitkisi ve ekilişi hakkında yaptığı açıklamada;

İl Müdürlüğümüzce İl Genelinde uygulanması planlanan ekonomik tarımsal getiriye sahip, Alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, Hayvancılığın ve Yem Bitkilerinin Geliştirilmesi amacıyla “Macar Fiğ Projesi”  kapsamında 50 çiftçiye  4.000 Kğ  Macar Fiği   500 dekar alana uygulanmak üzere   İl Özel İdaresi Bütçesinden karşılanarak ekimi yaptırılmıştır. Şu anda tarla günü vesilesiyle arazisinde bulunduğumuz  üreticimizde bunlardan bir tanesidir.

Ülkemizde yabani olarak bir çok çeşitleri her yerde yetişmekte olan bu fiğ İlk kültür formları Macaristan dan alındığı için bu isim verilmiştir.

Yurdumuzun Doğu Anadolu dan başka diğer bölgelerde kıştan önce ekilebileceği denenmiş olduğu için bu bölgelerde yetiştirilmesine,gelişmesine çalışılmaktadır.
Macar Fiği, kaliteli yüksek kaba ot verimi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde çok değerli bir baklagil yem bitkisidir.

Yıllık yağış miktarı uygun olduğu zamanlarda bölgemizde  macar fiği yem bitkisinden dekara 600 ila 900 Kğ arası kuru ot verimi elde edilebilmektedir.Oysa ki karşılaştırma yapılan adi fiğin ise verimi 250-500 Kğ/dekar civarındadır.

Bu vesileyle üreticilerimiz macar fiği yetiştirilmesi konusunda teşvik edilmekte ve bu sayede hayvanlarımızın da kaliteli kaba yem ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır.
Zaten arazi üzerinde görülen manzara da bu durumu açıklar nitelikte olup, yetişen macar fiğleri adi fiğin en az 3 katı vegetatif gelişim sağlamıştır.

Macar fiği yeşil ve kuru ot kaynağı olarak kullanıldığı gibi daneleri de kırma yapılarak rasyonlara girmektedir.

Bitkisel Üretimde ekim nöbeti sisteminde kökleriyle havanın azotunu toprakta tutarak toprağın verimliliğini artırmakta, tarla faydalı rutubetini ekonomik düzeyde kullanmakta ve tarlayı yormamaktadır. Bu nedenle kıraç ve kumsal arazilerde, kışlık olarak ekim nöbetine girdiğinde, kuvvetli kök sistemi ve yeşil bitki örtüsüyle toprağı erozyondan korumaktadır.

Macar fiği yatmaya karşı, buğday, arpa,yulaf, ve tritikale gibi tahıllarla 1/3 oranında karıştırılarak ekilmek suretiyle de üretilmektedir.Dedi.

Verilen bilgilerden sonra Tarla sahibi Mustafa TEKİN, tarafından tamburlu ot biçme makinesiyle ürün  hasadı yapıldı.