Seminer'in Açılış konuşmasını yapan DERSİAD Nevşehir Şube Başkanı Ercan Civelek; en önemli amaçlarından biride ve iş adamlarından oluşan üyelerinin işlerini geliştirmeleri olduğunu kaydeden Civelek, devletin iş adamlarının önünü açmaya yönelik çok önemli hibe ve destekleri var, bunun en önemli kanadınıda İŞKUR yürütüyor. İŞKUR çalışanlarının verdiği mücadele herkes tarafından bilinmektedir. Biz hep birlikte Nevşehirr’de işsizliği azaltmak için gayret gösteriyoruz özel sektörü geliştirerek, destekleyerek çözebiliriz. Bu konuda da gördüğümüz kadarıyla İŞKUR, çeşitli desteklerle işverenlere istihdam konusunda teşvik desteği vermektedir. Kalifiye personel sorununun çözümü için İŞKUR İl Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmaları' da takdirle izliyoruz dedi.

İşsizlik Küresel Bir Sorun
Nevşehirr’de işsizlik rakamları hakkında bilgiler veren İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel'de, Türkiye’de işe yerleştirmede Nevşehir’in ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Temel, işsizliğin sadece Nevşehir ve Türkiye’nin sorunu değil, küresel bir sorun olduğunu dile getirdi.

“Nevşehir’de işe yerleştirecek nitelikli eleman bulamıyoruz” diyen Temel, bu konuda büyük bir açık olduğunu belirtti. Temel, “TUİK’in her ayın 15’de açıkladığı işsizlik rakamlarına baktığımızda Türkiye’de işsizlik 2013 yılında yüzde 9.7, 2014 yüzde 9.9 2015 Ağustos ayında açıklanan rakamlar da ise yüzde 10.1 bir olmuştur.Nevşehir İşsizlik oranı yüzde 0,6 ile en düşük İllerden. Şu an Türkiye’de aktif çalışan sayısı 27 Milyon civarındadır. Her yıl ortalama bu sayıya 1 milyon kişi daha eklenmektedir. Nevşehir’in iş gücüne katılım oranı ise yüzde 47,5 ” dedi.

Bazı kişiler işi beğenmiyor
İşsizlikteki en önemli sorunun iş beğenmeme ve nitelikli eleman sorunu olduğunu vurgulayan İlhan Temel, “Nevşehir’de birçok sektörde işe yerleştirecek nitelikli eleman bulamıyoruz. Herkes masa başı iş arıyor. Kolay iş olsun, kazancı fazla olsun.Nevşehir’de birçok alanda işçi bulamıyoruz. Öyleki bazı bölümler ile ilgili açılan bir kurs için kursiyer bulamıyoruz. Kaynakçılık, demircilik gibi ve buna benzer daha birçok meslek dalında eleman bulmak zorlaşıyor. Durum böyle olunca işsizlik artıyor; çünkü, mesleği olmayan işsizler, niteliksiz eleman arandığında bile masa başı iş arıyor” şeklinde konuştu.
İşverenin aldığı işçi parasını İŞ-KUR ödüyor
İlhan Temel, seminerde İŞKUR’un işletmelere yönelik uygulamaları hakkında bazı bilgilerde verdi. İşverenleri özelikle işbaşı eğitim programlarından faydalanmaya davet eden Temel, işverenin aldığının işçinin ücretini karşıladıklarını söyledi. İŞ-KUR Nevşehir İl Müdürü, “İşbaşı eğitim programlarını yeni bir yaklaşım olarak belirledik. Nevşehir’deki tüm işletmelerimizin bu iş başı eğitim programından yararlanmalarını istiyoruz.
İşbaşı eğitim programı, bir nevi staj programıdır. Eğer ki, iş yerinizde çalışan işçi sayısı 2 ve daha fazla ise 10 işçiye kadar ilave alacağınız bir işçi; 10 işçiden fazlaysa çalışan işçi sayınız, yüzde on oranında artarak devam ediyor. Çalışan personelin 320 iş günü boyunca, ücretini, genel sağlık sigortası primlerini ve tüm masraflarını tamamıyla biz karşılıyoruz. Bu imkandan yararlanmamak akıl karı değil. Kaynak sıkıntımız yok. İşverenler yeter ki bu fırsatı kaçırmasın.” şeklinde konuştu.

DERSİAD Nevşehir Şube Başkanı Ercan Civelek seminer sonrasında İŞKUR Nevşehir İl Müdürü İlhan Temel'e bilgilendirici bilgileri için teşekkür ederek günün anısına çini tabak heiye etti.