Vatan Partisi Nevşehir İl Başkanı Meliha Atalay şu açıklamalarda bulundu; 

Değerli Halkımıza,

Son günlerde Ülkemizde tartışılan en önemli konulardan birisi “Kıdem Tazminatı” konusudur. Yaklaşık 16 milyon emekçiyi-işçiyi-çalışanı ilgilendiren, işçilerin en önemli haklarından ve aileleri ile birlikte geleceğinin güvencesi olan kıdem tazminatı hakkı saldırı altındadır.

İş Kanunu ile 84 yıl önce hukuk sistemimize giren kıdem tazminatı uygulaması, kurum olarak kaldırılarak, yerine “kıdem tazminatı fonu ve tamamlayıcı emeklilik sistemi” gibi yeni düzenlemeler getirilmesi tartışılmaktadır.

Bugün, görüşülmesi sonbahara ertelenmiş gibi gözüken, Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu’nun temel talebi ve “Yeni İstihdam Kalkanı Paketi’nde yer alan düzenlemeler, 25 yaşın altında ve 50 yaşın üzerinde olan çalışanları da çok olumsuz etkileyecektir. Çünkü tüm çalışanların “belirli süreli iş sözleşmesi” kapsamına alınması ve çalışanın hak arama yolunun kapatılarak, ucuz ve güvencesiz işçi çalıştırılması, istenmektedir. Kıdem Tazminatı aslında, işçinin, ödenmesi sonraya bırakılmış olan hak ettiği paradır. Kaçak çalışan, işinden kendi isteği ile ayrılan, kendi kusuru yüzünden tazminatsız işten çıkarılan işçiler ve belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılanlar kıdem tazminatı alamazlar.

 Vatan Partisi Merkez İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Sn: Yıldırım KOÇ başkanlığında Partimiz, işçilerin ve işçi örgütlerinin büyük bölümünün farkında olmadığı bu büyük ve acil tehlike konusunda sendikaları ve işçileri duyarlı kılmak, onları bilgilendirmek konusunda bütün il örgütlerimizle çalışmalar yürütmektedir.
Örgütlerimiz Sendikalarla görüşmekte ve paylaşımlarda bulunmaktadırlar. Bilindiği gibi işçilerin iki farklı iş sözleşmesi şekli vardır.
-Belirsiz süreli iş sözleşmesi, işveren ile iş ilişkisinin belirli bir süreye bağlı olarak yapılmayan sözleşme şeklidir. Kıdem Tazminatı bir iş yerinde, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile en az bir yıldır çalışan işçiye (hangi nedenle olursa olsun), işten ayrıldığı zaman ödenen paradır. Bir yıl için ödenebilecek kıdem tazminatının 2020 yılındaki tavan miktarı 6730 Lira dır.
-Belirli süreli iş sözleşmesinde ise, çalışılacak olan süre bellidir. İşveren ile arasında Belirli süreli iş sözleşmesi olan işçilerin, sözleşme süreleri (hangi nedenle olursa olsun) sona erdiğinde kendilerine kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ödenmez.

Ayrıca işe iade davası açma hakları da yoktur. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanların Kıdem Tazminatından yararlanamayacakları Yargıtay Kararıyla kesinlik kazanmıştır. (18.9.1996 gün ve1996/9-489 E 1996/ 594 K sayılı karar)
Vatan Partisinin Görüş ve İstekleri:
-İşçinin her türlü işten çıkarılışında ya da işten ayrılışında, çalıştığı süre ile bağlantılı olarak hesaplanan kıdem tazminatının koşulsuz ödenmesi gerekir.
-Eğer bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacaksa, bu fonun işçi aleyhine işlememesi gerekir. Fon, İşsizlik sigortası fonunda olduğu gibi bir havuz biçiminde olmalıdır. Kaynak, yalnızca işçilerin yararına kullanılmalıdır.
-Vatan Partisi işçilerimizin Hak Arama mücadelesini desteklemekte ve onların yanında bulunmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 30. Haz.2020
 Meliha ATALAY
 Vatan Partisi Nevşehir İl Başkanı