İlimiz Nevşehir'de 2018 yılı üretim sezonunda 955.694 dekar alanda buğday ekilişi yapılmıştır. Nevşehir iklim şartlarının uzun yıllar ortalaması baz alındığında nisbi nem yüksekliği ve buna bağlı olarak fungal(mantari) hastalıkların artışını tetikleyen bir mevsim süreci yaşanmaktadır. Bu duruma bağlı olarak buğday ekiliş alanlarında özellikle pas hastalığının artış göstereceği öngörülmektedir. Pas hastalığı fungal(mantari) bir hastalık olup mücadelesi üreticimiz tarafından takip edilip yapılması gereken bir hastalıktır. İlimiz buğday üreticileri pas hastalığı ile mücadele konusunda İl ve İlçe Müdürlüklerimizden gerekli bilgi ve teknik desteği alabilirler. Pas hastalığına karşı bilinen mücadele yöntemleri uygulanmazsa buğdayda verimin önemli ölçüde düşebileceği hususu unutulmamalıdır. İlgililere duyurulur…                        
PAS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Sarı pas: En erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur.
 
Kahverengi pas: Genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle "Yaprak pası" olarak da isimlendirilir. Bunlar portakal sarısı veya koyu kahverengindedir. Hastalığın ilerlemesi ile püstüller üzerindeki epidermis parçalanır, ancak bu durum Kara pastaki kadar belirgin değildir. Bu pas genellikle bitkilerde sarı pastan sonra kara pastan önce görülür.
 
Buğdayda pas hastalıklarının oluşturduğu zarar, iklim şartlarına göre değişir ve zaman zaman epidemi yaparak büyük zararlara neden olabilmektedir. Ürün kaybı, çeşitlerin duyarlılıklarına, çevre koşullarına, etmenlerin ırklarına göre değiştiği gibi, yıldan yıla bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Sarı pas, erken dönemde çıktığı için en önemli pas türü olup tüm bölgelerimizde görülmesi mümkündür. Kahverengi pas ve Kara pas ise geç dönemde ortaya çıkmasından dolayı ekonomik öneme sahip değildir.
Mücadelesi: Buğday Pas Hastalıklarının Mücadelesinde en önemli husus kültürel önlemlerdir.
KÜLTÜREL ÖNLEMLER:
—Bitkilerin havalanmasını engellediği ve nem artışına neden olduğu için sık ekim yapılmamalıdır.
—Yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır.
—Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.
—Paslara karşı dayanıklı ve sertifikalı buğday çeşitleri kullanılmalıdır.
—Çevredeki ara konukçular imha edilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE:
İlaçlama zamanı
Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır.
İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır.
İlaçlama tekniği
Pas etmenlerine karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.
Pasa karşı yapılacak mücadele ile yabancı ot ilaçlama zamanı denk düşerse ilaçların karışabilirliği dikkate alınarak uygulama yapılabilir. Birim alana kullanılacak suyun tespiti için kalibrasyon yapılmalıdır.
KULLANILACAK İLAÇLAR :
Pas hastalıkları için en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine giderek doğru olarak teşhis ettirdikten sonra reçete ettirdiğimiz ilaçlar ile talimatına uygun olarak yapacağımız ilaçlama ile hastalığın zararını önlemek mümkün olabilmektedir.

“Buğdayda Pas Hastalığına Dikkat!"
Buğday Pas Hastalıklarında Kullanılabilecek Bitki Koruma Ürünleri İçin İl ve İlçe Müdürlüklerimize Başvurunuz…

Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2000 Evler Mahallesi Mustafa Paslanmaz Caddesi No: 2
Telefon : 0 384 215 20 50   Belgegeçer: 0 384 215 20 55   E-Posta : [email protected]