Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Amerika Temsilcisi Hakan Taşçı, Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği'nin (GESİAD) davetlisi olarak geldiği şehirde işadamları ile buluştu. Taşçı, işadamlarına TUSKON'un Amerika'da yaptığı çalışmaları ve ülkenin sunduğu iş fırsatlarını anlattı.
Anadolu'dan Amerika'ya ilk gelenlerin dil, din ve kültür farklılarını büyük oranda yaşadıklarını anlatan Taşçı, buna rağmen kısa sürede adapte olarak hayranlık verici başarılara imza attıklarını ifade etti.

Amerika'ya ilk gidenleri Osmanlı'nın öncü birlikleri Akıncılara benzeten Taşçı, "Biz akıncılar gibi gittik. Orada vereceğimiz mesaj aslında çok basitti. O da Müslüman terörist değildir, teröristte Müslüman olamaz, Müslümanlar iyi insanlardır, elinden dilinden zarar gelecek insanlar değildir. mesajını vermek istedik ve yaptığımız çalışmalarla bunda başarılı olduk." diye konuştu. Amerika'ya Nevşehir heyetinin gelerek Santa Fe ile kardeş şehir anlaşması yaptığını memnuniyetle öğrendiğini ifade eden Taşçı, "Burada güzel diyaloglar oluşmuş. Arkadaşlar çok ciddi gayret gösteriyor. Amerika ile Türkiye arasındaki yaklaşık 30 şehire kardeş şehir bulundu. Bu zor bir süreç. Meclislerin gündeminden geçip, onayların alınması, aktiviteler ve faaliyetlerle de altının doldurulması gerekiyor. Bunların yapılması halinde güzel gelişmeler olacaktır." dedi.

"TUSKON, KİMSENİN YAPMADIĞINA ODAKLANARAK KURULDU"

Yaklaşık 14 yıldır Amerika'da bulunduğunu belirten Taşçı, "Bilkent Üniversitesi'nde Matematik Bölümü'nü bitirdikten sonra ABD'de ekonomi alanında master yaptım. 2007 yılında TUSKON'un Amerika ofisini açtık. 6 yıldır da ofisi yönetiyorum. TUSKON çok hızlı büyüdü. Açıldığında 8 bin 500- 9 bin üyemiz varken şimdi ise 52 bin üyesi olan 120 bin şirkete hitap eden, 7 federasyonu, 256 derneği barındıran çatı vazifesi gören bir kurum haline dönüştü. TUSKON'u kurduğumuzda kimseye rakip olmayalım, kimsenin ayağına basmayalım, insanların yapmadıklarına odaklanalım ve o noktada bir şeyler yapalım. Bu düşünceyle iş geliştirme odaklı faaliyetlere başladık. 2006 yılında Türkiye- Afrika Ticaret Köprüsü programı varken TUSKON'da 3 kişi çalışıyordu. 3 kişinin organizesi ile yaklaşık 400 Afrikalı işadamı Türkiye'ye geldi. Bine yakın Türk işadamı ile 3 gün boyunca iş görüşmesi yaptılar. 2011 yılında en son yapılan Dünya Ticaret Köprüsünde yurtdışından yaklaşık 2 bin işadamı geldi, TUSKON'da kadro olarak büyümüştü. Çok önemli anlaşmalara imza atıldı. ABD'de Çobani markasıyla 2007 yılında krizin ortasında işe başlamasına karşın sadece yoğurt satarak milyar dolarlık şirket haline geldi. Güney Afrika'da üç mühendis arkadaşın kurduğu kömür şirketi milyar dolarlık hale geldi. Hicrete niyet edilince Allah'ta bereketini veriyor" dedi.

ABD'NİN EN İYİ 10 LİSESİNDEN 3'Ü TÜRKLERİN AÇTIĞI OKULLAR

ABD'nin 40'a yakın eyaletinde Kültür Merkezleri bulunduğunu kaydeden Taşçı şöyle konuştu "Buralarda binlerce çocuk dillerini, kültürlerini öğreniyorlar. Hem de Amerikan sisteminin bir parçası olarak kendi duygu, düşünce ve anlayışımızı anlatmaya çalışıyorlar. Okul noktasında büyük başarılar elde ettik. Kırık dökük İngilizce ile okul açıyorlar, ABD'nin en iyi 10 lisesi arasında 3 tanesi yer alıyor. Buralarda tamamen Amerikalılara eğitim veriliyor. Bunların binlercesi de Türkiye'ye getirilip, ülkemiz tanıtılıyor. Onlar Türkiye ile ABD arasında dostluk elçileri oldular. ABD'de 14- 15 ayrı eyalette Türkçe Olimpiyatlarının bölgesel finalleri oldu. ABD'de 50 eyalet var ve her eyalet kendi kendini yönetir. Bu eyaletlerin hepsinde TUSKON sponsorluğunda dostluk yemekleri verdik. Bu yemekler sonrasında 2- 3 bin civarında Meclis ve kongre üyesi ülkemize geldi."

ABD DEVASA EKONOMİYE VE NÜFUSA SAHİP

Son bir yıl içerisinde TUSKON organizesi ile 24 ticaret heyetinin Amerika'ya geldiğini ifade eden Taşçı"İkili iş görüşmeleri ayarladık. Bellona, İstikbal ciddi cirolara ulaştı. Diğer firmalardan bağlantı yapanlar oldu. Halı, kilim, doğal taş gibi alanlarda ciddi söz sahibi olmaya başladılar. Amerika 330 milyonluk çok büyük bir ülke. 14 trilyon dolarlık dev bir ekonomiye sahip. Nüfus olarak yaklaşık Türkiye'nin 4, ekonomi olarak 20 katıdır. Kişi başı gelirde 45- 50 bin dolar civarında. Türkiye'de 10 bin 500 dolar olduğu için bir Amerikalı 5 Türkün tükettiğini tüketiyor." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Amerika Temsilcisi Hakan Taşçı'ya Nevşehir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Ali Yıkarbaba tarafından Avanos ilçesinde topraktan yapılma çanak hediye edildi.

Program, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.