AB-Türkiye Odalar Forumu II Projesi (ETCF-II),  ''Oda/Borsaların Avrupa-Türkiye Pozitif Gündemine Katkıları Oda Ortaklıkları Hibe Programı Başlangıç Toplantısı'' TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, EUROCHAMBRES Genel Sekreteri Arnaldo Abruzzini, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Erwan Marteil ve Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Başkanı Muhsin Altun ve  Oda Yönetim Kurulu Başkanımız M.Arif Parmaksınız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB oda geliştirme programlarının, oda ve borsaların hizmet kapasitesinin gelişmesine çok ciddi katkılar sağladığını belirtti.

 

Bu projeyle, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki odalarla da ileriye dönük işbirliği zemini oluşturulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda iş dünyasına dönük hizmet ve kapasitelerini, AB normları doğrultusunda hızla geliştirdiklerini ve bu kapsamda yeni hizmetler, faaliyet alanları ve kurumlar oluşturduklarını söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi vererek, TOBB ETÜ, TEPAV, Kara Gümrük Kapıları Modernizasyonu şirketi, Türkiye-AB İş Geliştirme Merkezleri, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi, Türkiye-AB Küresel İş Köprüleri Projesi ve kısa süre içinde başlatacakları ''İşçi ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneklerinin Artırılması'' gibi projeleri geliştirdiklerini belirtti.

 

Türkiye-AB Oda Forumu Projeleri'nin, 2001'den beri uyguladıkları oda geliştirme programlarının dördüncüsü olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, söz konusu bu projelerin oda ve borsaları AB üyeliğine hazırlamak, Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu'na ve insandan insana temasa katkı sağlamak, ve Türkiye'nin AB üyeliğinin getireceği fırsatlar konusunda bilinç oluşturmayı amaçladıklarına işaret etti.

 

-''41 oda ve borsamız, AB'den 34 oda ile eşleşti''-

 

Proje kapsamında aralarında NTSO nun da bulunduğu Türkiye'deki 41 oda ve borsa, AB üyesi ülkelerdeki 34 oda ile eşleştirilmiştir.

 

Kayseri Sanayi Odası ile birlikte İspanya’nın Zaragoza Ticaret ve Sanayi Odası ile eşleşen NTSO ,bu eşleştirme projeleriyle dış ticaret, inovasyon, kümelenme, tarımsal destekler, çevre ve mesleki eğitim konularında işbirliklerinin geliştirilmesi ve  iyi uygulamaların Türkiye'ye transfer edilmesi amaçlanmaktadır.