Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, enstitüde 6 yılda 500 binin üzerinde melez tohum elde ettiklerini, bu tohumları yerli tohuma dönüştüreceklerini söyledi.Enstitüde 100’ün üzerinde yerli tohum çeşit adayı bulunduğunu ifade eden Onaran, bu çeşitleri tescile sunacaklarını belirtti.

İl Müdürü Onaran, “2005 ile 2010 yılı arasında yaklaşık 210 bin civarında melez tohum elde edildi. Son iki yılda da 300 bin olmak üzere yaklaşık 6 yıl içerisinde 500 binin üzerinde melez tohum elde ettik ve bunlardan seleksiyon çalışması yaparak yerli çeşitlerimizi elde etmeye doğru gidiyoruz. Özellikle patateste hastalıktan ari tohumluk çok önemlidir. Patateste tohumluk kaliteli değilse bir iki yıl içerisinde elinizden çıkar ve çalıştığınız konumda başarısız olursunuz… Biz burada 16 numaralı ve 43 numaralı çeşit adaylarımızı başarılı bulduk ve tescile sunduk. 16 numaralı çeşit adayımız yemeklik ve sanayilik, iki özelliği aynı anda bulunuyor. 43 numaralı çeşidimiz ise yemeklik standardı olan bir çeşit adayımızdır. Bunlar bizim üstün performanslı yerli çeşit adaylarımız, Şu anda bunlar kodlu tescile girdi. Tescilden geçildiği andan itibaren de bu çeşitlerimize isim verilecektir.” diye konuştu.

Enstitüde 100’ün üzerinde yerli tohum çeşit adayı bulunduğunu hatırlatan Hüseyin Onaran, Türkiye’nin, bu çeşit adayları devreye girdiği zaman tohumda dışa bağımlılıktan kurtulacağını ifade etti.

haber46