Tarım Havzaları Üretim ve Desteklemesi Proje Çalışması Tamamlandı.

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Desteklemesi Projesi İl Bilgilendirme ve Veri Değerlendirme Çalışması Nevşehir de gerçekleştirildi.

            Nevşehir Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda, iki oturumda gerçekleştirilen toplantıya, Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Tuncer KALKAY, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, TKDK İl Koordinatörü Murat ASILTÜRK, İl Müdür Yardımcısı Gürol ÇETİN, Ziraat Odası Başkanı Mustafa EKİZ, Ticaret Odası Temsilcisi, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, Bakanlık Temsilcileri(Konu Uzmanları) STK Temsilcileri ve  teknik personeller katıldı.

           Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan YILMAZ, Yaptığı Konuşmada Şunları Söyledi.

           “Bakanlığımızca tarımsal üretimin uygun ekolojilerde geliştirilmesi için belirlenen tarım havzalarında tarımsal faaliyetlerin entegre bir şekilde yürütülmesi, desteklenmesi, örgütlenmesi, ihtisaslaşması ve tarım envanterinin hazırlanması için ülkemiz genelinde 30 adet ana havza belirlenmiştir.
İlimiz tüm ilçeleri ile birlikte 27 Nolu Orta Kızılırmak Havzası içerisinde yer almaktadır. Tarım havzalarının oluşturulması ile tarım politikalarının, geliştirilmesine yönelik olarak tarımsal ürün ve üretimin planlaması yapılabilecektir.

           Bakanlığımız yeniden yapılanmasında da önemine binaen bu konunun yürütülmesi için Daire Başkanlığı kurulmuştur.  Tarım havzaları projenin tamamlanmasıyla beraber tarımsal üretimimiz tahmine dayanmadan reel olarak belirlenecek, ürün açığı, ürün fazlalığı, arz talep dengesizliği gibi sıkıntılar yaşanmayacak neyi ne kadar üreteceğimizi bilerek rasyonel planlamalar yapılacaktır” dedi.

           Tarım Havzaları Daire Başkanı Tuncer KALKAY ise Yaptığı Konuşmada Şunları Söyledi

         “Tarım Havzaları uygulamalarına 2010 yılında başladık, çiftçileri alıştırmak içinde kademeli geçişleri öngördük 17 tane üründe havza bazlı desteklemelerimiz yapılıyor. Bizim işimiz bu verileri toplamak ve bu verileri olağan bir düzen içinde Ülkemize ve şehirlerimize yararlı bir şekilde tarımsal yönden ortaya koymaktır.

           Elimizde bu kapsamda milyonlarca veri var, bu verileri verimli bir şekilde değerlendirmemiz için verilerin bulunduğu mahallere giderek çok verimli sonuçlar, değerler, analizler ortaya çıkarmaktır. Verilerin doğru bir şekilde ortaya konması için merkezden ve mahalli yerlerden 2 yönlü şekilde ortaya koymaktayız. Ülke genelinde 30 Havzanın altında ayrıca 190 tane mikro havza bulunmaktadır.

           Burada önceliğimiz olarak potansiyeli yüksek olan ürünü belirlemek ve bu ürünleri belirlerken de o ürünlere ait ekolojik özellikleri dikkate alabilmektir. Hangi ürünün hangi bölgeye has ürün olduğunu belirlemektir” diye konuştu.

        Toplantının devamında, Tarım Havzaları Daire Başkanlığında Görevli Konu Uzmanlarından, Ergin TOPRAK ve Salih AYDIN, Türkiye de ve Bölgelerde uygulanan Tarım Havzaları Konulu bilgilendirme sunumu yaptı.

       Sunumların ardından bilgi alışverişine başlanarak , bu kapsamda  hangi ürünlerin yöremize uygun olduğu ve olacağı, hangi ürünlerin nerelerde yetiştirileceği  önem derecesine göre belirlenerek çalışma tamamlanmıştır.