Dede'den toruna geleneksel olarak el değiştiren el emeği göz nuru çömlekçilik ve ürünleri Nevşehir'in Avanos ilçesinde hala hayat buluyor.

Ankara'dan İstanbul'a, Amasya'dan Samsun'a, Afyon'dan İzmir'e, Konya'dan Antalya'ya Türkiye'nin dört bir tarafında özellikle şehirler arası kara yolu üzerinde hediyelik eşya satan mola yerlerinde satılan o çanak , çömlek ve güveçlerin Nevşehir'in Avanos ilçesinden gittiğini biliyormuydunuz...

Topraktan yapılması nedeniyle sağlıklı olmasının yanında yemeklere ayrı bir lezzet katan Ekecik , en fazla güveç yapımında kullanılıyor. Nevşehir ve bölgesinde Yılın dört mevsiminde özellikle Ramazan ayında evine misafir davet eden hemen herkesin güveci pişirmek için saatlerce fırınlara sürdüğü ekecikler Nevşehir yemek kültüründe ayrı bir öneme sahip.


Düzgün Güveç'in CE'su Osman Şibik, Avanos Güvecini Dünya'ya Pazarlıyor.

Avanos’ta üretilen güveçlere rağbetin gün geçtikçe arttığını ifade eden Osman Şibik, "Avanos'ta üretilir sofralarda tüketilir..." diyerek Toprağın sanata dönüştüğü lezzetin adresi Avanos'ta ki Fabrikalarında özel ustaları tarafından özenle işlenen bu toprak güveçler dışında saklama kapları , Su tasları , sütlaç kapları , su testileri , Peynir çömlekleri , Balık yada et için özel toprak kapları olmak üzere mutfaklarda kullanılan bir çok işte ev hanımlarının ve keyfine düşkün beylerin iş yerleri, piknik , tatil gibi özel günlerinde keyiflerini sefalandıran meteryaller olarak yerlerini alır.

Nevşehir’in Avanos ilçesinde üretilen toprak güveçler, Kapadokya bölgesi ile birlikte yurt içi ve yurt dışında da büyük talep görüyor.

Avanoslu Güveç imalatçısı Osman Şibik “Ürettiğimiz güveç çanakları, Türkiye’nin her noktasına gönderiyoruz. Bazı Avrupa ülkelerine, Kuzey Afrika ülkelerine ve Irak’a da ihracat yapıyoruz”dedi.

Şibik, fırında yüksek ısıda 2 kez pişirilen ürünlerin kalite kontrolleri yapıldıktan sonra satışa sunulduğunu belirtti. Müşterileri için güveç kullanma kılavuzu hazırladıklarını anlatan Şibik, "Güveç, eskiden kim tarafından nerede yapıldığı bilinmeyen bir üründü. Üründen şikayeti olan müşteri, kiminle muhatap olacağını bilemezdi. Oysa biz, yaptığımız güveçlere bir broşürle ismimizi, telefon numaramızı koyduk. Bunlarla da yetinmedik, yemek tarifi yaptık ve tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik kullanım kılavuzu hazırladık. Kılavuzda, güveç alırken neye dikkat edilmesi, ilk pişirmeden önce ne yapılması, sonraki aşamalarda da neler olması gerektiğini belirttik" diye konuştu.

Osman Şibik, güveçte yapılabilecek 10larca farklı yemek olduğunu, fırın ve ocaklarda bu kaplarla kısık ateşte pişirilerek lezzetli yemekler hazırlanabileceğini dile getirdi. 

Yeni alınan bu toprak Güveç/ Ekecikleri sıcak su ile yıkandıktan sonra 15 dakika boyunca ısıtılması gerektiğini dile getiren Şibik, sadece su ile yıkanması gerektiğini, asla deterjan kullanılmaması gerektiğini de hatırlattı.

Havaların ısınması ve Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte satışlarının büyük oranda arttığını kaydeden Şibik, çeşitli ebatlarda sattıkları ekeciklerin dayanıklı olması için sütle yakıldığını da sözlerine ekledi.


Nevşehir’in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurdun dört bir yanına ve bazı ülkelere gönderiliyor. Türkiye’nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya’nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos’ta, Kızılırmak’tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor. Ustaların yaptığı çanak-çömlekler, turistlerinde büyük ilgisini çekiyor.


Güveç Nedir: İçinde yemek pişirilen toprak kaba güveç denir. Nevşehir ve bölgesinde ekecik denen toprak kaplara bazı bölgelerimizde de GUDU adı veriliyor.