Türkiye’nin En büyük Güneş Elektrik Santrali Konya’da, ikinci en büyük santrali de Nevşehir Derinkuyu’da devreye alındı.

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesindeki 30 bin metrekarelik alanda Şubat ayı itibarıyla üretime geçen Derinkuyu Güneş Tarlası, 72 bin adet Upsolar marka fotovoltaik güneş paneli ve 17 adet ABB PVS800 merkezi invertere sahip. Nevşehir’in üçüncü büyük enerji tesisi olan Derinkuyu Güneş Tarlası, bu özellikleriyle Türkiye’nin ikinci büyük güneş enerjisi santrali konumunda.

17 MWe kapasiteli santral, yılık yaklaşık 25 milyon kilovatsaat elektrik üretimiyle de tüm Nevşehir’in elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayabilecek.

Bu miktardaki enerjinin TEİAŞ tarafından yurtdışından ithali durumunda ödenmesi gereken miktarın 4 milyar 200 bin liraya yakın olacağı göz önünde bulundurulduğunda, Nevşehir Derinkuyu Güneş Tarlası’nın Türkiye’nin enerji açısından dışa bağımlılığını azaltan önemli tesisler arasında olduğunu söylemek mümkün.







TEİAŞ Konya’ya 637 MW, Nevşehir’e ise 138 MW Güneş Enerji Santrali (GES) kapasite verdi.
 
En büyük Güneş Elektrik Santrali Konya’da
Tekno Şirketler Grubu'nun bir grup şirketi olan Tekno Ray Solar, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralini Konya Kızören'de kurdu. 
EPC şirketi toplamda 22,5 MW kapasiteye sahip santralin 18,5 MW'lık kısmını devreye aldığını bildirdi.
Konya'da bulunan ve tüm tasarımı Tekno Ray ekibi tarafından yapılan proje ''online scada''  özelliğiyle de bugüne kadar kurulan santrallerden ayrışıyor. 
Santralin kurulumu için 74.106 adet 250 Wp gücünde Yingli güneş paneli ile 18 adet SMA Central İnverter kullanıldı.

Tesisin tümü tamamlandığında yılda yaklaşık olarak 30.730 MWh elektrik üretmesi bekleniyor. Projenin faaliyete geçmesiyle 18,702 ton/yıl karbondioksit emisyonu engellenecek ve 45.505 ağaç kurtarılmış olacak.
TEİAŞ tarafından Şubat ayında yayınlanan kapasite sonucuna göre Konya ‘da 637 MW kapasite de Güneş Enerji Santrali kurulmasına izin verildi. Bunun yaklaşık 600 MW’lık kısmının izinleri verildi.
 
Türkiye’nin ikinci en büyük santrali Nevşehir Derinkuyu’da
GES YAPIM SÜRECİ
EPC firması Sunel Enerji tarafından yapılan proje, Nevşehir Derinkuyu ilçesinde 300 dönüm alan üzerine kuruldu. Toplam gücü ise 18.7 MW.
Derinkuyu ilçesinin kış aylarındaki toplam elektrik tüketiminin gündüz saatlerinde 4-5 MW aralığında olduğu düşünülürse santralin ne kadar büyük olduğu anlaşılır.
Yüzden fazla Avrupalı ve Türk mühendis ve teknik elemanın görev aldığı proje sonunda tamamlandı ve devreye alındı.

17 farklı lisanssız elektrik üretim tesissinden oluşan Derinkuyu ilçesindeki GES'in ortakları Derinkuyu Enerji, Avanos Enerji, Nevşehir Enerji, Ertuğrul Gazi Enerji, Yeşilöz Enerji, Selçuklu Enerji, Uygur Enerji, Kaymaklı Enerji, Persler Enerji, Akadlar Enerji, Hititler Enerji, İskender Enerji, Atilla Enerji, Hunlar Enerji, Ürgüp Enerji, Göreme Enerji ve Peribaca Enerji firmalarından oluşmaktadır.

Proje de 71.808 adet güneş paneli ve 17 adet ABB PVS800 merkezi inverter kullanıldı.

 18,7MWp gücünde santralin, yılda yaklaşık olarak 30.000 MWh elektrik üretmesi ve yıllık 13.800 ton karbon salınımını engellemesi bekleniyor.
 
TEİAŞ tarafından Şubat ayında yayınlanan kapasite sonucuna göre Nevşehir’de 138 MW kapasite de Güneş Enerji Santrali kurulmasına izin verildi. Bunun tamamının izinleri verildi kurulum süreci başladı.

Kaynak: