Isparta'dayım. Gül kokulu kent.  Temiz. Sokakları bal dök yala...1965'den başlayarak zaman zaman kesintiye uğrasa da Demirel gibi bir siyasa adamının buradan çıkmış olmasının elbette kentin gelişmesine  de yardımı olmuş.
Aradım, buldum Öğretmen Evi'ni.  Yurt gezilerimde hep kalmak istediğim yer. Meslekdaşlarım arasında rahat ediyorum. Yeni dostlar kazanıyorum.
Fakat bencileyin birkaç eğitimci daha var, konaklama istekleri kabul edilmemiş. Suratlar asık. Görevli bağırıyor :  “Ben ne yapabilirim yahu! Vali Bey'in emri. Kimseyi almayacaksınız,'' diyor. Beni memuriyetten mi attıracaksınız.”
Oturdum. Tartışmayı izliyorum. Öğrendim ki, nemli sıcaklar yüzünden Antalya'nın futbol takımları Isparta'ya taşınmış. Çalıştırıcıların eşleri, çocukları da varmış. Zaten 30 yataklı olan Öğretmen Evi tümüyle dolmuş.
Israr etmenin gereği yok. Vali Bey, ildeki başka konukevlerini devreye sokabilir futbolcular için. O yıllarda her ay, ister kullan, ister kullanma aylığımızdan bir miktar para kesiliyordu. Bu fakir de bir aylık yaz dinlencesinde ancak 10 gün kadar öğretmen evlerinde konaklayabiliyordu. Demek ki, boş yere paramız kesiliyormuş.
Bir vali...İlin her şeyi...Hesap sorulamaz...
Emir demiri keser. Ayaktopu oyuncusu sıcaktan bunalmış; soluk alamıyor; perişan mı olsun Akdeniz yalısında! Antrenör beyefendi, hanımefendisi, mahdumları eriyip tükensin mi? Varsın eğitimciler de kendilerine yer bulsunlar. Beş Yıldızlı otelleri de var bu kentin. Yakında Eğirdir Gölü var; kıyılarında otel, motel, bungalow dolu. Öğretmenin cebi de , cüzdanı da para dolu olduğuna göre...Sorun yok.
............................................................
Giresun'dayım. Karadeniz yalısının gökçe göğertili, dilber kenti. Otobüs'ten indim. Öğretmen Evi'ni sordum, buldum. Gözlerini kaçıran kayıt memurunu hiç de dürüst görmedim. '' Yer yok.'' demişti. O kadar. Tartışmadım. Ortalık pek sakin, öyle dolu olacak bir durumu yok. Sağlık olsun. Kalacak yer bulamazsam, ertesi gün gideceğim Şebinkarahisar yolculuğunu bir gün öne alırım. Çıkıp yürüdüm. Eski Öğretmen Okulu dönüşmüş; Eğitim Fakültesi olmuş. Dekan Vekili arkadaş Bilgehan pek içten karşıladı. Çay ikram etti. Güzel güzel yarenlik ettik. Diyarbakır-Ahlat-Doğubeyazıt-Iğdır-Kars-Şavşat-Artvin- Trabzon gezimi anlattım. İmrendi. Sonra Giresun'da nerede kalacağımı sordu. Öğretmen Evi'nde yer olmadığını anlattım. Telefon etti. Yer varmış.
Vedalaştım Dekan Vekili arkadaşla. Öğretmen Evi kayıt görevlisi suratını astı, bana sert sert baktı. Suçluların kızarmış yüz ifadesi...Gözlerini kaçırıyor. Kimliğimi verdim, adımı yazdı deftere. Çantamı alıp yürüdüm. En dipte, nemli, karanlık bir odayı ayırmış benim için. Sağolsun!
İlla bir aracı koymak mı gerekir bu ülkede bu tür işler için !
.............................................................
Genel müdür hademeyi gönderir  tiyatro bileti alması için :  Beyefendi için en önden iki bilet. Hanımefendi ile birlikte seyredecekler oyunu. Yanında fuzuli kimse olmayacakmış.
Şube müdürü sinema bileti için hademesini gönderiyor:  “Müdürüm iyi yerden üç bilet istiyor. Hanımıyla, çocuğuyla gelip film seyredecek. Çevresinde lüzumsuz seyirci olmayacakmış.”
Daire başkanı hademesini gönderiyor kasaba : “Başkanım yağsız tarafından bir kilo et, bir kilo biftek  istiyor. Koyun eti olacakmış. Mahcup olmamalıymış konuklarına karşı.”
Müsteşar bey göl kıyısındaki tatil sitesinde yer ayırtıyor. Görevlendirdiği memur diyor ki : “Beyefendi pek hassas. Yan dairelerde, altta, üstte kimse olmasın istiyor. O daireler boş olacak. Beyefendi gürültü istemiyor.”
Müşavir bey memleketinde...İlk seçimde mebus olup Meclis'e girmeyi garantilemek istiyor. Bir oy bir oy. Vaadleri bol, sınırsız...Bakan adına konuşuyor, atamalar yapıyor, isteyeni bir yerden alıp başka yere kolayca aktarıyor...Partisinin il başkanının ''muhalif'' dediği öğretmenleri, memurları da kolayca atıyor...
..................................................................
Kimindi bu , Osmanlıdan kalmış, acı söz, hicviye :
Biz ne alçak köpekleriz,
Kimi görsek etekleriz.
........................................................................................................ Ürgüp. 1 Eylül 2016