Yüksekokulun Erasmus+ Stratejik Ortaklık Programı kapsamında koordinatörlüğünü üstlenmiş olduğu ve Almanya’dan Duisburger Werkkiste ile İngiltere’den Buckinghamshire New University’nin bünyesindeki CETAL Enstitüsü’nün yanısıra Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Nevşehir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kapadokya Gelişim Derneği, Kırşehir İzcilik ve Spor Derneği’nin katılımıyla yürütülmekte olan “No GDO” projemizin final çalıştayı Suhan Otel’de gerçekleştirildi.
Uluslararası bir çalışma platformu oluşturarak öncelikle bölgemizdeki ilk ve ortaöğretim öğrencileri, yüksekokulumuz öğrencileri, öğrenci aileleri ile öğretmenlerin obezite ve diyabet konularında farkındalığını arttırmayı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmayı ve fiziksel egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmeyi amaçlayan proje, risk grubundaki bireylerin tespit edilerek gözlem altında tutulmasını ve alınması gerekilen önlemler konusunda bilinçlendirilmesini de hedeflemekte.

Bu çerçevede Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte yaklaşık 19 bin öğrenci taramadan geçirilmiş, obezite sorunu tespit edilen 300 öğrenci diyetisyenlerin kontrolünde yakın takibe alınmıştır. Bilinçlendirme amacıyla aileler ile yapılan görüşmelerin yanısıra risk grubundaki bu öğrenciler için özel egzersiz programları da hazırlandı.
Proje ortakları olan CETAL Enstitüsü ve Duisburger Werkkiste işbirliğiyle yurtdışında çeşitli incelemelerde bulunulmuş, İngiltere ve Almanya’da yapılmış olan benzer çalışmalar hakkında bilgiler alınmış ve karşılıklı olarak tecrübeler paylaşıldı.
19 Eylül 2014 tarihinde başlayan ve 31 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanacak olan proje, temelde iki çıktıya yoğunlaşmaktadır. Bu çıktılardan biri aşçılık mesleğinin desteklendiği diyet aşçılığı müfredatı, diğeri ise toplumun bilinçli beslenme alışkanlığını kazanmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan beslenme müfredatıdır. Final çalıştayında belirlenen proje çıktıları, www.nogdo.org adresinden ulaşılabilen web sitesi üzerinden yayınlanacak.

Dijital ortamda herkesin erişimine açık bir şekilde paylaşılacak olan beslenme müfredatı özellikle annelerin, çocuklarının dengeli ve düzgün beslenme alışkanlığı kazanması konusunda bilinçlendirilmesi açısından temel bilgiler içeren bir yapıda olacak.
Aşçılık müfredatıyla ise ülkemizde aşçılık mesleğini icra eden kişilerin diyabet hastalığına özgü beslenme ve diyet mönü hazırlanması konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Çalıştayda resmi kurumlar ile sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle toplumun dengeli ve bilinçli beslenmesi konusunda sürdürülebilir önlemler alınması konusunda ortak bir eylem planı da karara bağlandı.