Taşeron işçiye kadro olayında son aşamaya gelindi. Merakla beklenen hangi taşeron işçiye kadro gelecek meselesi ise az çok belli oldu. Detayları FİB Haber.Com'da.

Başbakan Davutoğlu'ndan taşeron işçilere son dakika kadro müjdesi geldi. Başbakan Davutoğlu, "1 Kasım tarihinden önce kamuda asıl ve yardımcı işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Dışarıda tek bir taşereon işçi kalmayacak. Emeklilik hakkını elde etmemiş olanları da kamuya alacağız" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Ak Parti Grup konuşmasında, taşerona kadro çalışmasının detaylarını verdi. Kamuda çalışan 740 bin taşerona kadro yolu gözüktü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir açıklama yaparak,  "Yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler" diye devam etti.
Davutoğlu, "Taşeron işçilerimizle kardeşlerimizle ilgili bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Seçim vaatlerimizde asıl işlerde çalışanları kamuya alacağımızı söylemiştik. Çalışmalar asli asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz, hayırlısı olsun. Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen adalet ve eşitlik gereği bir karar daha aldık. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz için de hükümet olarak kamuya almaya kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun dışarıda kalan hiçbir taşeron işçi kalmayacak inşallah." açıklamalarında bulundu.
Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Bu süre içerisinde herhangi bir suistimale izin vermeyeceğiz.” 
Taşeron düzenlemesinde asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmayacak.
Sözkonusu düzenlemeden yaklaşık 700 bin çalışanın yararlanacağı belirtildi.
Kadroya alınan tüm işçilerin, diğer işçilere tanınan tüm özlük haklardan yararlanacağı ifade edildi.


İLK AŞAMADA 200 BİN KİŞİ
Bu durumda ilk aşamada kamuda asıl işi yapan 150-200 bin çalışanın kadroya alınması öngörülüyor. Sonrasında ise aşamalı olarak diğer çalışanların kadroya alınması planlanıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısındaki toplantısında öne çıkan detaylar şöyle:
"-Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen, adalet gereği bir karar daha aldık. Ayrıca yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler.

Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacağımız yasa tasarısı ile kamuda asıl işlerde ya da yardımcı işlerde çalışıp, emeklilik hakkını elde etmemiş çalışanlarımızı da kamuya alacağız. Bütün emekçilerimize selam olsun. Söz konusu çalışanlarımız aldıkları ücretlerle birlikte, çalıştıkları yerde kalmaya devam edecekler."
700 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİREN KARAR
CNN Türk'te konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, "Aslında beklenen 150 -200 bin işçiyi ilgilendiren bir açıklama bekliyorduk ama Başbakan daha geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. Bundan sonra nasıl kadroya alınacaklar, nasıl bordrolama işlemi yapılacak, bunların hepsi bir süreç, hepsini takip edeceğiz. Bütün bunlar yasal düzenlemelerle belirlenecek. 700 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor yaklaşık" yorumunu yaptı. 
1,5 YILDIR BEKLENEN BİR KARAR
Bir televizyon kanalına konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, bu düzenlemenin 700 bin kişiyi kapsadığını ifade etti. 
Prof. Dr. Kılıç, düzenlemenin bütçe üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağını, hatta olumlu etkisinin olacağını kaydetti.
Kılıç açıklamasının devamında "Yaklaşık 1.5 yıldır biz bunu bekliyorduk. Çok önemli bir karar alındı" dedi.
ASIL TAŞERON İŞÇİ SINIFINA HANGİ İŞÇİLER GİRİYOR?
Kamuda çeşitli kurumlarda istihdam edilen 740 bin taşeron işçi arasından 200 bin taşeron işçi “asıl işi yapan” olarak değerlendiriliyor.
ASIL İŞ, YARDIMCI İŞ AYRIMI NEDİR?
Bir örnekle açıklamak gerekirse, kamuya bağlı bir devlet hastanesinde çalışan ve röntgen çeken bir teknisyen, şu anda taşeron statüsünde iş yapıyorsa, bu asıl iş olarak değerlendirilecek ve kadro alabilecek.
Aynı hastanede, personelin gidiş gelişleri için kullanılan servisin şoförlüğünü yapan biri ise, yaptığı iş sağlık ile direkt ilgili olmadığından, yardımcı işler statüsünde değerlendirilecek ve kadrosu verilmeyecek. Taşerona kadro bu ayrıma göre yapılacak.
TAŞERON İŞÇİ NEDİR?
İşletmenin ihtiyacı olan bir hizmeti almak üzere, bir firma ile anlaşması neticesinde bu firmaya istihdam edilen ancak esasen işletmenin hizmetinde olan işçiye taşeron işçi denir.
HANGİ TAŞERON KADROYA GEÇECEK? ASIL İŞ NEDİR?
Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı. Temizlik, güvenlik ve yemekgibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Bu noktada her kurum için ayrı uygulama da yapılması mümkün olacak. Çünkü bazı kurumlarda yardımcı iş olan bir görev diğer bir kurum için asıl iş olabiliyor. Örneğin karayollarında asıl iş olan asfaltlama işi, bahçesindeki yolu düzenleyen bir üniversite için dışarıdan hizmet alımı ile yaptırılabiliyor.


Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı.

Temizlik, güvenlik ve yemek gibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Ancak hükümetin son dakika sürpriziyle asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapmadan 600-650 bini bulan taşeron işçilerini kadroya alabileceği de konuşuluyor. Maliye bürokratlarının böyle bir tasarrufta bulunma ihtimalinin düşük olduğu kaydedilse de birçok yetkili, "Bu kişiler zaten kamuda çalışıyor" görüşünü ifade ediyor.