Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Kaymaklı kasabasında ki tarihi Kurşunlu Camisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ekiplerin yoğun uğraşılarının ardından söndürülen yangın nedeniyle tarihi cami kullanılamaz hale geldi.

Alınan bilgiye göre, akşam geç saatlerde Kaymaklı kasabasındaki tarihi Kurşunlu Camisi'nde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yoğun uğraşının ardından söndürülen yangın nedeniyle tarihi camide büyük çapta hasar oluştu. Yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcayan ekipler soğutma çalışmalarını da tamamladı.

Konuya ilişkin Kaymaklı Belediyesinden yapılan açıklamada; "Üzgünüz. Çok üzgünüz. Osmanlı’nın yadigarı 285 yıllık eserimiz Kurşunlu Camii yangına maruz kaldı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerif’i zararsız kurtarıldı. Yangının çıkış nedeni soruşturuluyor, elektrik kaynaklı olduğu öngörülüyor." 

Elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangınla ilgili jandarma soruşturma başlattı.


Kaymaklı Kurşunlu Cami:

Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa vezir olduktan sonra, Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kaymaklı kasabası eşrafından Hacı Abdullah Ağa da aşçıbaşı olarak Osmanlı sarayına girmiştir.

Bu dönemde Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camii'den artan malzemeler ile Kaymaklı Kurşunlu Camii inşa edilmiş,1732 yılında İnşa edilen Yeğenağa Abdullah Cami halk arasında Kurşunlu Camii olarak anılmaktadır.

18. yüzyılda yaptırılan cami, Nevşehir’e yapılan kurşunlu camiinden geriye kalan malzemeler kullanılarak yapılmış. Lale Devri mimarisinin yansıtıldığı cami Damat İbrahim Cami olarak da biliniyor. Caminin geniş avlusunda bulunan 3 adet kapı ise, camiye çok farklı bir hava katıyor. Caminin mimari ise, Mehmet Ağa.

Kaymaklı Kurşunlu Camisi 1732 yılında bitirilmiştir. Mihrabı, iki saf cemaat alacak kadar sünmüş, geri kalan orta kısım yarım ay şeklini andırır. Duvarlara bitişik 8 direk üzerine yapılmıştır.Direklerin başlıklarına kemer ayakları konmuş. Dördü büyük, dördü küçük 8 kemer yapılmıştır. Bu kemerlerin üzerine ana kubbe konmuştur. Küçük kemerlerin koltuklarına 4 adet yarım davlumbazda camiinin taşından, ikisi mermer olmak üzere 4 yuvarlak direk konarak; direkler üzerine üç davlumbaz yapılmıştır.Caminin Doğu tarafına bitişik bir de sübyan mektebi yapılmış ise de 65 yıl önce yıkılmıştır. Caminin tek minaresine mahvelden çıkılır. Yüksekliği 30 metredir. Mahfeli tahtadan yapılmıştır.