Türkiye’de İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından Lodge Otel’de İnsan Hakları Kurullarının Desteklemesi ve Kadın Hakları Projesi ile ilgili eğitim semineri düzenlendi. Düzenlenen Eğitim seminerine Kayseri, Yozgat, Kırşehir ve Nevşehir illerindeki İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarında görevli personeller katıldılar.
 
Seminerin açış konuşmasını İl Vali Yardımcısı Halil Berk yaptı. Vali Yardımcısı Berk konuşmasında, “İl, ilçe insan hakları kurumu gerçekten güzel dizayn edilmiş. Bu kurulların etkin çalıştırılması gerekiyor ki işkence ve kötü davranışta gösterilen başarı oluşuyor. Bu kurulların sadece aylık toplantılar yapılması doğru değil; daha sık yapıla çalışmalarla kurum etkinliği artırılabilir” dedi.
Seminere katılan uzman Alessandro Simoni yaptğı konuşmada, “Projenin amacı insan haklarını güçlendirmek, kadın haklarına vurgu yapmak, kadın kurullarına destek vermektir. Bu proje bir geçiş döneminde doğmuştu” diyen Simonu, Türkiye ve AB arasında devam eden çalışmalar var. Türkiye insan hakları konusunda tarih boyunca ilerleme kaydetmiş konumdadır. Mesleki bir yapı olan insan hakları konusunda inişler çıkışlar yaşanıyor. Türkiye’de halkından çok şu anda sığınmacı mültecilerin hakları öne çıkmış durumdadır” dedi. Simoni  ayrıca Türkiye’yi sevdiğini  yaz tatilini de Türkiye’de geçirmek istediğini söyledi.

 İNKAP Projesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır’da konuşmasında, Toplumsal cinsiyet eğitim konusunda Anayasa’dan örnekler vererek, “Yasalarda kadın erkek eşitliği sağlanmış durumdadır ancak yaşanıldığında bu kanunlar yetmiyor. Gündelik hayatta bir takım sorunlar yaşanıyor” dedi.       

Türkiye İnsan Hakları Kurulu Uzman Yardımcısı Bengü Merve Derin’de yaptığı sunumda, “işkence ve kötü muamele kabul edilemezdir. Bu durum Türkiye ve Avrupa’da da kabul görmüştür” dedi. Derin, Paris Prensipleri ve OTKEP konularında görüşlerini kadınların kadınların istihdam, eşit işe eşit ücret ve politik hayatta yeterinde temsil edilemediğine dikkat çekti.
 İnsan Hakları Kurullarının Desteklemesi ve Kadın Hakları Projesi ile ilgili eğitim seminerine Derinkuyu İlçesinden de Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür Mustafa Gemici ile İlçe Esnaf ve Sanatkarlar ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Sarı’da katıldı.


 

Haber:Osman Aytekin