İSTANBUL'da bu sabah saatlerinde 7 Polisimizin şehit, 4 sivilin hayatını kaybettiği Fatih Vezneciler'de meydana gelen patlama, tarihi Nevşehirli Damat İbrahim paşa ve Şehzade başı Camisi'nde de hasara yol açtı.

Vezneciler'de çevik kuvvet aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırı, çevredeki çok sayıda dükkanda hasara yol açtı. Çevre dükkanlarda meydana gelen hasar patlamanın şiddetini gözler önüne serdi. Patlama nedeniyle tarihi Şehzadebaşı ve Nevşehirli Damat İbrahim paşa Camisi'nde de hasar oluştu. Saldırının şiddetiyle camilerin camlarının kırıldığı ve alçıların düştüğü görüldü.

İSTANBUL Vezneciler'de korkunç bir patlama geldi. 

Patlamanın çevik kuvvet ekiplerini taşıyan otobüsün geçtiği sırada olduğu belirtildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin'in yaptığı yeni açıklamaya göre; patlama sonrası 7 polis şehit oldu, 4 sivil hayatını kaybetti. 3'ü ağır olmak üzere 36 vatandaş ise yaralandı.

İstanbul'da bu sabah Beyazıt Karakolu ile Vezneciler otobüs durağı arasında, Şehzade Paşa Caddesi üzerinde Çevik Kuvvet otobüslerine yönelik bombalı araçla saldırı düzenlendi. Bomba yüklü aracın patlatılması sonrası olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.


Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Cami
Şehzadebaşı- Vezneciler yolu üzerinde, Şehzadebaşı Camii yanındadır. O da Burmalı Mescit gibi Şehzade Camii’nin kanatları altındadır. Lale Devri’nin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın 1720 yılında yaptırdığı külliyenin bir parçasıdır. Aslında Darül- hadisin dersanesiyken mescit olarak kullanılmış. Dersane daha sonra camiye çevrilerek bir minare eklenmiş… Bugün Doğu Türkistan Vakfı’na hizmet veren medrese ve kütüphaneyle birlikte avlu içinde yer alan caminin caddeye bakan köşeşinde bir de sebili var. Kalem işi süslemeleri Lale Devri özelliklerini yansıtıyor. 


Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Cami ve Külliyesi

Damat İbrahim Paşa, III. Ahmed’in ünlü Sadrazamlarından biri ve sarayın damadıdır. Bu eser Damat İbrahim Paşa Camii olarak bilinse de tümden bu yapıyı Damat İbrahim Paşa Külliyesi olarak adlandırıyoruz. Kütüphane, dârülhadis ve sebili ile birlikte tasarlanmış dershanesi olan bir eser. Kenarında minaresi olan yapı aslında camii olarak yapılan bir yapı değil. Buradaki dershanenin yanına minare eklenmesi nedeniyle camii olarak adlandırılmaya başlanmış. 


Bu yapı ile ilgili ilk hatırlanması gereken Osmanlı baroğunun başlangıcına ait özellikler göstermekle birlikte Osmanlı klasiğinin özelliklerini de taşımasıdır. 


Kütüphane 1720ler 1750lere kadar Osmanlıda sivil anlamda kütüphanecilik girişimlerinin de başlangıç tarihleri diyebiliriz. İlk olarak III Ahmed sarayda küçük bir kütüphane yaptırıyor. O kütüphaneden sonra Damat İbrahim Paşa da burada kütüphane yaptırıyor. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yazma eser sevgisi etken olmuştur denilebilir. O döneme uygun Osmanlı’da kütüphanecilik girişimlerinin de bir ayağı olduğu düşünülebilir. Bir diğer sivil kütüphane ise 17 yy ortalarına doğru Atıf Efendi Kütüphanesidir. Mesnevi okumaları yapmak üzere, tasavvuf okumaları yapmak üzere burada görevlendirilmiş insanlar vardır.