D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Toplantısı, 23 - 24 Mayıs 2016 tarihlerinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlendi.
Türkiye’nin yanı sıra İran, Mısır, Endonezya, Malezya, Pakistan, Bangladeş ve Nijerya’dan gelen sivil havacılık otoritelerinin katıldığı ve bu sene onuncusu düzenlenen D-8 Sivil Havacılık Çalışma Grubu Genel Müdürler ve Uzmanlar Toplantısı, 45 delege ve sivil havacılık endüstrisi yöneticilerinden oluşan 60 temsilci ağırladı.

Sivil havacılık eğitimleri vermek üzere SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan yüksekokulumuz adına Sivil Havacılık Programları Bölüm Başkanımız Eyüp Atioğlu’nun bir konuşma yaptığı toplantıda, Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ndeki konsey üyeliği adaylığının D-8 ülkeleri tarafından destekleneceği açıklandı.

D-8 ülkeleri arasında sivil havacılık alanındaki ilişkileri geliştirmeyi ve işbirliği imkânlarını genişletmeyi hedefleyen toplantıda hava seyrüsefer ve hava trafik yönetimi, ticari sorunlar, havacılık güvenliği, havacılık eğitimi gibi çeşitli konular ele alındı. Üye ülkeler arasındaki uçuş trafiğinin önündeki mevcut kısıtlamaların kaldırılarak daha liberal düzenlemelerin hayata geçirilmesini amaçlayan Çok Taraflı Hava Ulaştırma Anlaşması, Uzaktan Kumandalı Uçak Sistemleri (RPAS) ile İnsansız Hava Araçları (İHA) konuları da havacılık teknolojilerinde yaşanan gelişmeler çerçevesinde masaya yatırıldı.
Havacılık alanında üye devletler arasındaki işbirliğini geliştirmenin yanı sıra sektör kuruluşları açısından da önemli bir tanıtma ve diyalog zemini oluşturan toplantı, havacılık endüstrisi katılımcılarının sunum gerçekleştirme ve tanıtım yapma imkânı bulduğu, sektör temsilcilerinin ikili ve çoklu görüşmeler aracılığıyla yeni işbirlikleri tesis ettiği bir platform niteliği taşımakta.

D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Toplantısı’nın bu sene Kapadokya’da gerçekleştirilmiş olması, havacılık ve turizm gibi iç içe geçmiş iki sektörün eşgüdüm içinde hareket etmesine vurgulanması bakımından ayrı bir öneme sahipti.