3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ KUTLANDI
   
3 Aralık Dünya Engelliler günü Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen programla kutlandı.

Vali CEYLAn yaptığı konuşmada "Her yıl ülkemizde ve diğer tüm ülkelerde 3 Aralık'ta Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün temel amacı; engellilerle ilgili toplumsal farkındalık oluşturmaktır.Bugün dünyada yaklaşık 500 milyon engelli insan bulunmaktadır.Ülkemizde de 2002 yılında yapılan Engelliler Araştırması verilerine göre nüfusumuzun %12,29'u yani 8,5 milyon engelli olduğu tespit edilmiştir.Bizim devlet olarak görevimiz, her bireyin ihtiyacını karşılayarak, ferdin ve toplumun refah ve mutluluğunu esas alan bir yaklaşımla hizmet sunmaktır. Modern devletin, engelliler için insan haysiyetine yaraşır bir hayat standardı sağlamak bir insan hakkı olarak öncelikli görevidir.

Devletimizin evrensel ölçülerde engellilere sahiplenme gayret ve çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği anlamlı ve önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Nevşehir Valiliği olarak temel amacımız; engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama tam ve eşit katılımın sağlanmasına yönelik olarak; eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşılabilirlik gibi temel sorun alanlarında, engellilerin ayrımcılığa maruz kalmadan fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler haline getirmektir. Engellilerimizin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, çağdaş bir toplumda, ayrım yapılmadan eşit oranda yararlanması, kültür, sanat ve sportif alanlarda ve toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için desteklenmeleri yalnızca merkezi hükümetin değil, yerel yönetimlerin, 

Sivil toplum örgütlerinin ve toplumun diğer tüm kesimlerin ortak görevi olduğu unutulmamalıdır.Bu kapsamda engellilere hizmet sunan kamu, özel sektör ve gönüllü STK'larının güçlendirilmesine önem verilmelidir.Engellilerimize hizmet sunumunda temel prensibimiz Sosyal yardım, sadaka ve acıma duygusu ile değil, sunulan hizmetlerin kendilerinin bizzat hakkı olduğu anlayışıdır. Bu hizmet anlayışımız ile engelli bireylerin kendilerini toplumun önemli birer ferdi olarak algılamalarını sağlamaktadır. Onların da yapabilecekleri işler vardır. Esas olan onların yapabilecekleri iş imkânlarının kendilerine sunulmasıdır.

Bu nedenle sosyal hukuk devleti anlayışı ile engellilerin sorunlarını dikkate alarak, gerekli ve çağdaş hizmet modellerinin geliştirilmesi ve engellilerin tüketen değil, üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu anlamda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bundan sonra da bu çalışmalar sürerek devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engellilerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü Kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim." dedi.


Ürgüp Memiş AKSOY Rehabilitasyon Merkezindeki engellilerin hazırlamış olduğu dans gösterisi ile program son buldu.




ENGELLİ DERNEKLERİ YÖNETİCİLERİ VALİ CEYLANI MAKAMINDA ZİYARET ETTİ.
 
Dünya Engelliler Günü nedeniyle İlimizde bulunan Engelli Dernek Yöneticileri Sayın Vali Mehmet CEYLAN'ı ziyaret etti.

Ziyarete GÖRBİR Başkan Yardımcısı Hafız Mahmut KEMİKKIRAN, Umuda Bir Adım Dernek Başkanı Hülya BELİRİR, H. Rasim Uzer Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürleri, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu yetkilileri katıldı.Ziyarette Vali Ceylan'a çiçek takdim edildi. 

Dernek yöneticileri ve Vali CEYLAN Nevşehirdeki engellilerin sorunları ve çözümleri hakkında bir süre sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler.