Fakat besi hayvancılığı gelişmekte. Bunun neticesinde sığır miktarı artarken küçükbaş hayvan sayısı azalmakta. Son zamanlarda devekuşu merakı ile Derinkuyu civarında Devekuşu üretim tesisi kuruldu. Ayrıca yöremizin değişik mekanlarında çok sayıda alabalık tesisleri yapıldı.

Daha önceleri Ulaşım içinde kullanılan deve, at, eşek ve katırlar günümüzde sadece turizm konuları içinde değerlendirildiğinden sayıları yöremizde artık yok denecek kadar azdır.

Kapadokya’nın merkezini oluşturan Nevşehir ve çevresinin yeşil ve sulak alanlarında yaşayan birbirinden değişik hayvanların yanı sıra, çorak ve kurak alanlarda yaşayan ve ortamlarına çok iyi bir şekilde kamufle ederek varlıklarını saklayarak yaşayan ilginç hayvanlar bulunmaktadır.

Örnek olarak tüf kayalarının arasında yaşayan bölge halkının “kaya kertişi” adını verdikleri Avrupa’nın ikinci büyük kertenkelesi Agama Stelio, bir gece hayvanı olarak tanınan aslında çöllerde yaşayan Arap tavşanı gibi hayvanlar bu bölgeye özgü hayvanlar arasında.

Diğerleri; kaplumbağa, kartal, şahin, baykuş, puhu kuşu, boz yılanı ile son yıllarda Toros dağlarından gelerek Ürgüp-kayseri arasındaki alanlarda koloniler oluşturan yaban domuzları, İl sınırları içerisinde Gökçetoprak barajı alanı çevresinde balıkçıl, turna gibi değişik göçmen kuşları periyodik bir yaşam sürmekte. Ayrıca Kızılırmak, bölge barajları ile göletlerde balık avcılığına uygun olarak, sazan, yayın, levrek, çapak gibi balık türleri var.

Yapılan araştırmalarda Nevşehir kırsal kesimlerinde 100 ün üstünde türde gündüz yaşayan kelebekler ile gece yaşayan iki katı kadar gece kelebekleri vardır. Bölgenin doğasına uygun ve dünya da sadece Nevşehir kırsal alanın da Ve Kapadokya bölgesinde yaşayan “Zygaena Kapadokia” türü kelebek, batılı kelebek koleksiyoncuları arasında aranan bir tür olarak tanınır. Nevşehir ve Kapadokya bölgesine gelen yerli yabancı turistler doğal ve tarihi güzellikleri ile birlikte ziyaretleri sırasında karşılaştıkları birbirinden değişik hayvanlar, bu değişik ve eşsiz coğrafyanın unutulmaz manzarası içinde bambaşka bir güzellikleri ile mest olurlar. Avlanmak isteyenlere, bıldırcın, tavşan, tilki, keklikte önerilebilir. Mevcut av turizmi için ilerleyen yıllara doğanın birer hediyesi olacak...
Haber:Ali Çamur