1 Haziran 2015’te trafik sigortası genel şartlarında yapılan değişikliklerle birlikte trafik sigortası fiyatları geçmiş yıllara oranla oldukça fazla artmaya başladı. Bu durumun sebebi sigorta şirketlerinin son yıllarda trafik sigortasından ettikleri zarar ve bu nedenle sigorta sektörünün büyük ölçüde sıkıntı yaşaması. Bu zararı bir daha yaşamamak için sigorta şirketlerinin trafik sigortası fiyatlarında yaptıkları artışlar, sigorta yenileme zamanı geldiğinde araç sahiplerinin bütçesini sıkıntıya sokabiliyor.
Araç sahiplerinin yıllık giderleri sigorta ile sınırlı değil. Yakıt gideri, bakım gideri, sigorta gideri, motorlu taşıtlar vergisi gideri gibi araç için yapılan masraflar bir araya geldiğinde bütçeler zaman zaman sarsılabiliyor.
Trafik sigortası fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için Nisan ayında kabul edilen torba kanun ile kusurlu sürücüler ve sigorta şirketlerinin ödemekle yükümlü oldukları tazminatlar konusunda uygulamalar değişti. Yapılan bu değişiklikler de fiyatları düşürmek konusunda yeterli olmadı. En son olarak çıkarılan kanunla birlikte zorunlu trafik sigortası tarife uygulama esasları hakkında yönetmelik değişti ve Resmi Gazete'de yayınlandı. "Sigorta şirketlerinin belirledikleri temel primleri ve tarifeleri ilgili ayın başından son gününe kadar değiştiremeyecekleri" şeklindeki fıkra hükmü yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklik ile sigorta şirketlerinin prim tutarlarında indirim veya artış yapma imkanı olacak.
 
Daha önce sigorta şirketlerinin belirledikleri temel sigorta primleri ve motorlu araç işletenlere uygulayacakları prim indirim ve artırım gerekçelerini oranlarıyla beraber uygulamaya başlamadan 10 gün önce TRAMER'e bildirme zorunlulukları bulunuyordu. Yapılan değişiklik ile bu süre 5 güne indirildi.
 
Yeni düzenlemeyle birlikte Hazine Müsteşarlığı'nın riski yüksek olan sigortalılar bakımından sigorta şirketleri arasında prim ve hasar paylaşımı için özel kurallar getirebileceği kuralı hüküm altına alındı. Riski yüksek sigortalıların primi Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nce yapılacak teklif dikkate alınarak Hazine Müsteşarlığı'nca tespit edilecek.
 
Artan fiyatlara bakarak zorunlu trafik sigortası yaptırmamak araç sahiplerini ilerleyen zaman içerisinde çok daha fazla sıkıntıya sokabilir. Artan fiyatlardan kaçmanın çözümü sigorta yaptırmamak değil; uygun fiyata trafik sigortası bulmak. Bunun da en kolay yolu biraz araştırma yapmaktan geçiyor. Sigorta şirketlerinin acentelerini dolaşıp kasko ve trafik sigortası sorgulama ile uğraşmak yerine Koalay.com’u ziyaret edebilirsiniz. Koalay.com web sitesi bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun teklifi arama işini sizin adınıza yapar ve zamandan tasarruf ederek, poliçenizi kolayca satın almanızı sağlar.
 
Koalay’ın müşterilerine sunduğu araç sigortası seçeneklerinden bir tanesi de
Anadolu Sigorta. Hayat dışındaki tüm branşlarda (Yangın, Nakliyat, Kaza, Mühendislik, Tarım, Hukuksal Koruma, Ferdi Kaza, Sağlık ve Kredi) faaliyet gösteren Anadolu sigortanın trafik ve kasko sigortası poliçelerini Koalay.com'da birkaç adımda yaptırabilir, poliçenizi online bastırabilirsiniz.