Pasta süsleme teknikleri konusunda her geçen gün yenilikler ortaya çıkıyor. İnsanlar tekniklerini daha kolay paylaşma imkanı olduğu için her yeni güne yeni fikirler ile uyanmak mümkün oluyor. Dünya üzerindeki her gelişme artık internet aracılığı ile paylaşıldığı için bir fikrin gelişmesi ve olgunlaşması için geçen süre her an daha çok kısalıyor. İnsanlar fikirlerini her alanda paylaşırken pastacılık da bu durumdan nasibini fazlasıyla alıyor. Çikolata ile pasta süsleme teknikleri eskiden pastanelere özgü olarak ifade edilirken günümüzde amatör pastacılar tarafından da rahatlıkla kullanılıyor. Elbette bir işin profesyonel mi yoksa amatör mü olduğu rahatlıkla ayırt ediliyor olsa da işin temelinde yapabilmek, üretebilmek ve geliştirebilmek yer aldığından dolayı insanlar yeni teknikleri uygulama konusunda hevesli davranıyor.
 
Hayallerinizi Çizin
 
Çikolata ile pasta süsleme teknikleri arasında en sık kullanılanlardan birisi alüminyum folyo ya da yağlı kağıt aracılığı ile yapılan motiflerdir. Bu motifler sayesinde hayal gücü ile sınırlı bir süsleme tekniği ortaya çıkmış oluyor. Söz konusu teknik folyo ya da yağlı kağıt üzerine benmari usulüyle eritilmiş çikolatadan çizilen desenlerin pastalara yerleştirilmesi ile uygulanıyor. Teknikte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çikolatanın sıcaklığı. Eğer uygulamayı yaptığınız çikolata fazla sıcaksa kağıttan ya da folyodan ayrılırken şekli çok rahatlıkla bozulabiliyor. Folyo veya yağlı kağıt tercihinde ise el becerinizin önemi ortaya çıkıyor. Desen çizme konusunda sorun yaşamıyorsanız yani el beceriniz yeterli geliyorsa folyo kullanabilirsiniz. Ancak desen çizmek ya da sürekli aynı deseni aynı formda çizmek ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız yağlı kağıt ile çalışmanız daha faydalı olur. Yağlı kağıt transparan olduğu için kağıdın altına koyduğunuz her deseni rahatlıkla çikolata ile çizebilirsiniz. Bu sayede pastaları süslemek için fazlasıyla sınırsız desen ve şekil seçeneği elde etmiş olursunuz. Folyo veya yağlı kağıt üzerine çizdiğiniz motiflerle pastanızın kenarını kaplayabilir ya da üzerini süsleyebilirsiniz.
 
Çikolatadan Yaprak Yapımı
 
Yaprak formunda çikolatalar yapmak imkansız gelebilir ancak aslında bu teknik sayesinde tüm kıvrımları ile yaprağa benzeyen çikolatalar yapabilirsiniz. Topladığınız yaprakları güzelce yıkayıp kurutmanız ve çikolatanızı benmari usulünde eritmeniz bu uygulama için yeterli. Çikolatanın yapraktan ayrılması için dondurmanız yeterli. Yaprakların üzerine bir fırça yardımı ile sürdüğünüz çikolataları sadece birkaç dakika dondurucuda ya da buzdolabında bekletmeniz yeterli. Sonrasında ise tek yapmanız gereken yaprakları çikolatadan ayırmak ve bu güzel süslerle pastanızı süslemek. Çikolata ile pasta süsleme teknikleri arasında oldukça basit ama gösterişli olan bu teknik sayesinde konuklarınızı şaşırtabilirsiniz.
 
 
Hafif ve Şık Rulolar
 
Pastaların üzerinde görmeye alışkın olduğumuz çikolata ruloları oldukça şık bir görünüme sahiptir. Bu ruloları yapmak ise oldukça kolay. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı dilerseniz sade dilerseniz yenilebilir sim ya da varak süslemeleri ile birlikte temiz bir mermer zemin üzerine yaymanız ve spatula yardımı ile inceltmeniz gerekiyor. Çikolata mermerin üzerinde incecik olana kadar bu işleme devam etmelisiniz. Ne kadar ince yaparsanız rulolarınız o kadar şık olur. Donmaya başlayan çikolatayı metal ya da ince uçlu plastik bir spatula yardımı ile mermerden boydan boya tek bir hareketle kazımaya başladığınızda ise rulo elde edersiniz. Rulolarınızı spatulanızın boyunu ve konumu ayarlayarak istediğiniz boyutta ve kalınlıkta yapabilirsiniz. Farklı renkli çikolataları bir arada kullanarak farklı tasarımlar deneyebilirsiniz. Beyaz çikolatayı sıvı gıda boyası ile renklendirerek birbirinden keyifli ve renkli rulolar ile gökkuşağını kıskandıran pastalar yapabilirsiniz.