Kredi Kartı Borcu
Kredi kartları, bankalar tarafından kişilerin ekonomisini rahatlatmak ve ihtiyaç anında kullanmaları için sunulan aracı ürünlerdir. Ancak kredi kartları, doğru kullanılıp, dönemsel ödemelerin düzenli yapılması halinde finansal destek sağlamaktadır.
Aksi durumlarda ise, ödenmeyen ekstre borçları çığ gibi büyümekte ve avukatlık olmaya kadar gitmektedir. Böyle bir durum, hem psikolojik hem de ekonomik anlamda oldukça can sıkıcı olmakta ve kişilerin sosyal yaşamına kadar etkilemektedir.         
      
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Avukatlık Olur
Kredi kartları, kişilerin aylık gelirine göre belirli limitler dâhilinde kişilere verilmektedir. Böylece vatandaşın ödeme güçlüğü çekmesini ve kendi ödemesini de almaya hedefleyen bankalar, çoğu kez farklı sorunlarla karşılaşmaktadır ki, bunlar da kuşkusuz ödenmeyen kredi kartı borçlarıdır.
Kredi kartı kullanan vatandaşa her ay, yaptığı harcamaları ve ödeme düzenini ayrıntılı biçimde gösteren hesap özeti(ekstre)gönderilmektedir. Kişilerden ise, en azından asgari ödeme yapması beklenmektedir. Ancak, aylarca hiçbir ödeme yapmayan kişiler, avukatlık olacağı gibi, borcun üzerine faiz ve avukatlık ücretini de ödemek zorunda kalacaktır.

Kredi Kartı Borcu Kaç Ay Ödenmezse Avukatlık Olur?
Türkiye’deki her özel, kamu ve katılım bankaları, dönem borcu için 30 günlük yasal süreç belirlemektedir. Bu süreçte ödenmeyen borçlar için ise, 9 gün ek süre verilmekte ve dönem borcunun minimum miktarı olan % 25 lik kısım yani, asgari ödeme tutarının ödenmesi de kabul görmektedir.  39. günde de borç ödenmez ise, kişiye uyarı mesajı gönderilmekte ve borç hatırlatması yapılmaktadır 2. süreçte ise, 2. 30 gün başlamakta ve 60 gün sonunda ilk 30 günle birlikte hesap kesilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Bu süreçte de 9 günlük mühlet veren bankalar, ödemenin yapılması için yine gerekli uyarıları yapmaktadır. Tüm bu süre zarfında kredi kartı kullanıma açık olup, borcun ödenmesi halinde herhangi bir sorun olmamaktadır. Ancak, hiçbir ödeme olmaması halinde 3. Aşama başlamaktadır ki, bu da idari takip sürecinin başladığını göstermektedir.
Bu süreçte banka yetkilileri, borçluya borcun 7 gün içinde ödenmesi gerektiğini bildirmektedir. 7 gün sonunda da sonuç aynı ise, banka kişiye avukat atamakta ve kişi artık borcuna avukat ücretindi eklemek durumundadır. Avukatlık olma süreci 3 dönem hesap kesim tarhı ve ek süreler ile birlikte toplam 97 gün olmaktadır.
Ayrıca Bkz: Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum, ne yapmalıyım?

Avukata Giden Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Bu aşamadaki süreci ise, borçlu kişinin dosyasına atanan avukat takip etmekte ve kişi avukatla muhatap olmaktadır. Bankalar her ne kadar kişinin borcunu avukata kadar taşımasından mustarip olsa da, kişiler ile uzlaşma yoluna gitmekte ve toplam borç üzerinden avukat aracılığı ile taksitlendirme teklifi sunmaktadır.
Olumlu yanıt vermeyen kişi için ise, yasal süreç devam etmekte ve bu durum hacizliye kadar gitmektedir. Kişinin ödeyeceği miktar ise, anaparanın hayli üzerinde olmaktadır.