Kuzey Irak Kürt bölgesi, direkt petrol ihraç edecek

      Son günlerde medyada haberler arsında sunulan çok önemli bir haber dikkatimi çekti. Bu haberi tek başına bakıldığında Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir haber olarak gözükmüyor.

      Ancak bu haberi son zamanda bölgede oynan kirli oyunlar içinde değerlendirdiğinde, olayın vahametinin farkına varıyoruz. Şimdi haberler arasında sunulan, birçok kişinin hatta okumadığı, ancak bölge ve özellikle Türkiye’yi ilgilendiren bu haber nedir?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümeti, Merkezi Irak Hükümeti ile yaptığı anlaşmadan 6 ay sonra Bağdat’a petrol göndermeyi durdurdu ve doğrudan ihracata başladı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, petrol ihracatı konusunda Ankara ile anlaşma sağlandığını söyledi.

    Acaba bu haber ne anlama geliyor? Bunun cevabi Irak Parlamentosu Petrol ve Enerji Komisyonu Başkanı Arez Abdullahin bu soru üzerine verdiği cevapta mevcut.

   İşte verilen cevap:  Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin artık direkt olarak petrol ihraç ettiğini belirten Arez Abdullah, “Bunun kurumsallaşması, ülkenin bölünmesine doğru ilk fiili adım anlamına gelir” dedi.

Bu demek artık Kuzey Irakta Kürdistan devleti kurulması adımları hızla devam ediyor.

Acaba Türkiye’nin bu konu ile ilgili tavrı ne oldu?

   Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynakları Bakani Dizayi bu konu ile ilgili açıklamasında Ankara'dan söz aldık şekline oldu. Buradan anlaşılan, bu konu Kuzey Irak yönetimi tarafından, Türkiye ile görüşülmüş ve Türkiye de bunu onaylamış.

    Acaba bu sıradan gözüken haber ne anlama geliyor?

1: Kuzey Irak yönetimi, artık direk olarak Türkiye üzerinden petrol satışı yapacak.
2: Elde ettiği gelir direk, kuzey Irak yönetimine aktarılacak.
3: Son zamanlarda İŞİD bahanesi ile kuzey Irak'ın silahlandırmaya çalışan planların maddi kaynakları sağlanacak
4: kuzey Irakta devlet kurulmasının adımları hızla ilerliyor.

5: 2-3 ay önce Barzani tarifinden denilen “artık Kürt devleti kurulması için bir engel kalmadı” sözleri şimdi daha net anlaşıldı.
Bu önemli konuda, nasıl olurda Türkiye buna kabul ediyor?

1: Acaba bu satıştan elde edilen gelir ve gelirin Türkiye ekonomisine etkisinden mi? Ancak Türkiye bunu unutmamalı şimdi elde edilen 1 kuruş gelir, ilerde Kuzey Irak kürt devleti kurulduğunda, bunu binlerce TL ile zararını Türkiye kapatamayacak.

2: kuzey Irakta Kürt yönetiminin güçlenmesi, orda PKK’nin zayıflanması anlamına geldiğini düşünmesi.

     Ancak Türkiye bunu unutmamalı ki ister PYD, İster PKK ister kuzey Irak kurt yönetimi güçlensin. Bunların hepsi bati devletlerin ve İsrail’in bölgede kurulacak Kurt devletinin senaryosunun bir parçasıdır.

    Bir Kürt oluşumun destekleyelim ki, diğerine karşı kullanalım düşünenler, çok yanlış düşünce ve hayalden ibarettir. Oyunları görüp ona şimdiden tavır alınmalı.

     Bölgede hiçbir ad altında, hiçbir gerekçe ile bir ülkenin parçalanması veya yeni devlet kurulmasına alet olunmamalı. Unutmayalım ondan sonra sıra Türkiye’ye gelecek ki o zamanda ağlamaya ve matem tutmak bir işe yaramayacak.   
 
                                                                   Ali Haydar
                                                                   15.07.2015