Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir’deki en önemli eseri olan Kurşunlu Camii Camii’nde 19 Temmuz 2018 yılında başlayan restorasyon çalışmaları durdu.

Edinilen bilgilere göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Vakıflar Kayseri Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması yapılan Kurşunlu Camii’nde çalışmalar yaklaşık bir ayı aşkın süredir durdu. 

VATANDAŞ TEPKİLİ

Nevşehirli vatandaşlar restorasyon çalışmasının durmasından ve camiinin zamanında bitirilmeyeceği endişesinden dolayı şikayetçi. Vatandaşlar, yetkililerin bir an önce devreye girmesini ve camiinin restorasyonun vaktinde bitirilmesini istiyor. Kent açısından simgesel değeri de olan camiinin inşaat halinde kalması kent açısından da utanç verici bir tablo olarak nitelendiriliyor. 

BİRAN ÖNCE BAŞLATILMALI

Kültür ve tarih kokan şehrimizde ecdadımızın bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olan Damat İbrahim Paşa Külliyesi ve Kurşunlu Camii’nin yenilenerek tarihi dokusuna uygun olarak tekrar aslına döndürülmesi için Nevşehir’de Vakıflar bölge müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon ve onarım çalışmaları doğrultusunda Kurşunlu Caminin 2021 yılı Ekim ayı ortalarına kadar kapalı olacağı bildirildi.

Restorasyon kapsamında Aşevi, Kütüphane, Hamam, Şadırvan tarihi dokuya uygun olarak restore edilecek, Cami çatısı onarılacak, Cami içi duvar süslemeleri yapılacak ve bahçesindeki toprak kaldırılarak alt kısımda bulunan kervansarayın ilgili kısımları ıslah edilecek.

Önce yaklaşık 2 ay önce kurulan iskeleler söküldü... Sonrasını ise kimse bilmiyor. Kamuoyu adına konu hakkında açıklama bekliyoruz...

Kurşunlu Camiinin 23.07.2019 İtibarı ile bugünki hali...

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camisi (Kurşunlu) Camii - Nevşehir
Lale devrinin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 8.yüzyılın ilk yarısında (1726-1727)inşa ettirilen Külliye camii, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşmeden oluşmaktadır. Külliye programı açısından klasik Osmanlı külliye programının son uygulamalarından biridir. Eğimli bir araziye konumlandırılan külliyede camii, medrese sıbyan mektebi ve imaret istinat duvarı ile sınırlandırılmış bir platform üzerinde inşa edilmiştir. Ortasından Camii Cedid Caddesi geçen bu platformun doğusunda camii, batısında sıbyan mektebi, medrese ve imaret ile biri camii avlusunun güney duvarının dışında, diğeri sıbyan mektebi avlusu köşesindeki istinat duvarı üzerinde olmak üzere iki çeşme bulunur. Hamam bu platformun kuzeyinde, eğimli arazi üzerindedir. İbrahim Paşa Camii kare planlı harimi ve mihrap önü birimi dikdörtgen şeklinde güney duvardan çıkıntı yapan bir plan şemasına sahiptir. Büyük boyutlu kubbe ile örtülü yapıda kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Harimden çıkıntı yapan mihrap önü mekanının örtüsü ise yarım aynalı tonozdur. Şehir merkezinde bulunmakta ve yürüyüş mesafesindedir.