Coğrafi bilgi sistemleri çalışmaları kapsamında Nevşehir il genelindeki köylerde adres karmaşasına son vermeyi hedefleyen projeyle tüm hanelerde "akıllı barkod sistemi" uygulanıyor.

Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyünde her haneye önceden tespit edilen hane numarası barkodlu yazıldı. Ayrıca evlere yapı kimlik nosu verildi.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyü muhtarı Minnet Abdioğlu yaptığı açıklamasında; "Köyümüz ve bütün çevre köylere hane numaraları güncelleme yapılarak herkesin evinin girişlerine barkodlu olarak montaj yapılarak büyük kolaylık sağlıyor. Posta hizmetlerinde, sağlık hizmeti ve jandarma adres sormada büyük kolaylık sağlıyor. Nevşehir il özel idaresine çok teşekkür ederim. İl Özel İdare Genel Sekreteri Kamil Duru başkanımızın büyük gayretleri ile hizmet geldi. Devletimiz var olsun" dedi.

Nevşehir köylerinde barkodlu uygulama kapsamında; Kapı numaralarındaki barkodlarda, haneyle ilgili bütün bilgiler yer alacak. Böylece su abone numarası,  sosyal yardımlar gibi bilgilere tek bir okumayla ulaşılabilecek. Aynı şekilde vatandaşlar da bina kimlik numaralarıyla her türlü işlemlerini hızlı ve doğru bir şekilde takip edebilecek. Sistemin en önemli avantajı ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile entegre olması. Böylece barkod sisteminden diğer bütün kamu kuruluşları da yararlanabilecek. Yanlış adres tebligatları gibi sıkıntıların da önüne geçilecek. Kurumlar, hizmet bilgilerini kapılardaki barkod sayesinde doğru adresle birleştirebilecek ve kendileriyle ilgili olanlara da tek okumada ulaşabileceği öğrenildi.