S-6 Telefon ve 14 ayar Tek tas yüzük kazandınız şeklinde telefonunuza gelen mesajlara sakın itibar etmeyin...

Konuşma paketi S-6 Telefon ve 14 ayar Tek tas yüzük kazandınız, postaneden almazsanız 3 gün içinde iade olacaktır şeklinde telefonunuza gelen mesajlarla vatandaşlarımızı dolandırıyorlar.

Nevşehirli bir vatandaşımız ise bu dolandırıcılık olayını yaşamış en sıcak şahitlerinden... Bakın o vatandaşımız www.fibhaber.com'a yaptığı ihbarda vatandaşalrı nasıl uyarıyor...

Az önce “SIGORTA” isimli bir numaradan SMS aldım. Mesajı alır almaz yeni nesil dolandırıcılık yöntemleri olduğunu görebiliyorsunuz. Mesajın içeriğinde “Poliçeden dolayı 2130TL değerinde S6 telefon ve ve 14 ayar Tek tas yüzük kazandığım” yazıyordu.

Konuyla ilgili Google’da araştırma yaptığımda bu numaranın belli mesajları herkese yolladığını gördüm. Bu yüzden vatandaşlarımızın bilinçlenmesi için www.fibhaber.com a ihbarla bilgi vermeyi uygun gördüm. 

Daha öncede bu konularda biton SMS dolandırıcılığı mesajları almış biri olarak bunun önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Devletin bu konudaki tedbirleri ve cezaları sanırım yeterince caydırıcı değil ve hala bu tür mesajlar almaya devam ediyoruz.

Bu konuyla ilgili bireysel olarak bilinçlenmemiz ve bu tür olaylara kanmamamız gerekiyor.

Mesaj metninin tamamını paylaşıyorum:

53869XXXXX  Numaraniza Policeden dolayi tanimlanan 2130 tl lik S-6 Telefon ve 14 ayar Tek tas yüzük 3 gün icinde almazsaniz iade olacaktir.Bilgi icin 02129252873. 

Vatandaşları uyarın dikkat etsinler. 
Zaman zaman telefonlarınıza gelen ''Hediye Kazandınız'' mesajlarını kimin gönderdiğini merak ediyorsanız eğer, haberimiz tam size göre. Kim bu mesajları gönderenler?

 Tüketicinin korunması hakkında BTK(Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından atılan adımların ardı arkası kesilmek bilmiyor ancak, iyiler çalıştığı gibi kötüler de tabiki elleri boşta durmuyorlar. BTK her ne kadar tüketiciyi dolandıranları bertaraf edebilmek adına ciddi girişimlerde bulunsa da dolandırıcılar da atılan onca adıma karşılık yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyorlar.

''Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'' 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi girmesine ve birkaç firmaya yürürlükteki bu kanun nezdinde BTK ceza yağdırdı ancak hala tınlayan yok ve dolandırıcılar farklı yöntemler üretmeye devam ediyorlar. Nitekim, yazılı ve görsel basında cep telefonlarına gelen mesajları dikkate alıp ürün aldıktan sonra gelen pakette salatalıktan, cinsel gücü artırıcı ürünlere, kişisel bakım losyonlarına varana kadar envai çeşit malzemeyle karşı karşıya kalanları konu alan bir çok haber izlemiş veya okumuşsunuzdur. Türkiye de her gün ortalama 10 bin kişi bu telefon dolandırıcılarına para kaptırdığını göz önüne aldığınızda, ortada ciddi bir dolandırıcılık vakası söz konusu anlayacağınız..

Siz bu yazımızı okurken, telefonla dolandırıcılık, yeni bir boyuta kaydı bile. Önceden kargo yoluyla çalışan bu şebekelerin yeni yöntemi artık Postaneler üzerinden işliyor. Önce telefonunuza bir mesaj geliyor ve 2650 lira değerinde bir cep telefonu kazandınız denliyor ve üst görsel de görebileceğiniz üzere onay için mesajın devaındaki numarayı aramanız gerektiği belirtiliyor. İşin can alıcı noktası ise 3 iş günü içersinde almazsanız, iade edileceği kısmında yatırıyor. Onay için aradığınızda karşınıza biri çıkıyor ve 2650 liralık ürününüzü alabilmeniz için 98 lira ödeme yaparak postaneden alabileceğinizi söylüyor..

İşte bu görüşmede ikna olanlar, 98 lirayı ödüyor ve postasını alıyor. Dolandırıldığınızı anlamanız ise paketi açtığınızda ortaya çıkıyor. Gönderilen paketi açtığınızda, içinde beklediğiniz ürün değil, değeri ödediğiniz 98 lira etmeyecek ürünler çıkıyor. 

Tüketici Sorunları Avukatlarından Rıdvan Yıldız; ''Cep telefonu kazandınız'' ve ''Hediye kazandınız'' türünde gelen mesajlara itibar etmemeniz gerektiğini, gelen bu mesajları mutlaka BTK'nın sitesinde yer alan şikayet formundan, turkiye.gov.tr üzerinden ve Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi üzerinden şikayet etmenizi salık veriyor. 

Alttaki sitelerde bulunan formlar aracığıyla üye olduktan sonra şikayetlerinizi kolayca yapabilirsiniz. Siz şikayet etmediğiniz sürece dolandırıcılar memnun olduğunuzu düşünerek sizi dolandırmaya zevkle devam edeceklerdir.