14.09.2014 tarihleri arasında Türkiye, Nigde, Niğde Pazartesi Fuar Alanı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Niğde Tarım Nigde - Niğde Tarım ve Hayvancılık Fuarı, bir b2b iş etkinliğidir. Atlas Uluslararası Fuarcılık Ltd .Şti. tarafından organize edilen Niğde Tarım Fuarı Tarım ve Hayvancılık sektörlerindeki uluslararası katılımcı ve ziyaretçileri bir araya getirmeyi hedeflemektedir.

Pazartesi Pazar alanına kurulan Fuar Alanı açılışında, Atlas Organizasyon Müdürü,  Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, İl Tarım Müdürü Murat Türkmen, İl Meclis Başkanı Mahmut Peşin , Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu birer konuşma yaptılar.

800 BİN TON PATATES ÜRETİLİYOR

İl Tarım Müdürü Murat Türkmen yaptığı konuşmada; '' Niğde ilimizde üretim yılında 800 bin ton patates, 350 bin ton elma, 440 bin ton hububat, 180 bin ton yonca, 150 bin ton sılajlık mısır, 120 bin ton şeker pancarı, 100 bin ton lahana üretilmekte. 50 bin ton domates, 20 bin ton kuru fasülye, 6 bin ton nohut, 1500 ton barbunya, 500 ton çerezlik kabak, 100 bin ton kiraz, 20 bin ton kiraz, 500 ton çilek üretilmekte. Yine ilimizde, 350 bin süt, 5500 ton et, 600 ton bal, 200 ton balık üretilmektedir. İstedikki Niğde çiftçisinin ürettiği bu ürünleri Türkiyeye tanıtalım dedi.''

63 MİLYON TL ÖZ KAYNAK

İl Meclis Başkanı Mahmut Peşin konuşmasında şunları dile getirdi; ''TÜİK Verilerine göre tarım ve tarımsal üretimin Niğde Ekonomisinin %48’ini oluşturması,İl Genel Nüfusunun %49’unun köy ve kasabalarda tarım ile ilgilenmesi sebebiyle Çiftçilerimizin alanlarındaki teknolojik gelişmeleri yakinen görebildiği, tedarikçisi ile çiftçilerimizin buluştuğu,

çiftçilerimizin ürünlerini tanıtabildikleri ve Niğde’de İlk Defa düzenlenen Tarım Fuarı’nın İlimiz için çok önemli bir faaliyet olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Niğde’nin Tarımsal Yaygın Ürünlerdeki Sıralamasına baktığımızda;

Patates Üretiminde   1. Sırada

Lahana ve Çavdar Üretiminde 2. Sırada

Elma Üretiminde  3. Sırada

Kurufasulye Üretiminde  4. Sırada yer almaktadır.

137.000 büyükbaş hayvan sayısı ile iller arasında 17. Sırasında, 587.000 küçükbaş 18. Sırada ve Niğde’nin Yıllık Tarımsal Hasılası yaklaşık 2 Milyar TL’dir.

İlimizin yüzölçümü dikkate alındığında bu 17. Ve 18. Sıraların önemi daha da anlaşılmaktadır.

Niğde İl Özel İdaresi olarak Tarımsal Destekleme Faaliyeti kapsamında çiftçilerimize fidan, tohum, makine, aşı, damızlık koç, toprak tahlil laboratuvarı kurulması ve işletilmesi işlemleri için bütçemizden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne ödenek tahsis ederek ilimiz çiftçilerini teşvik edilmiş ve alternatif Tarım Ürünlerine destek verilmiştir.

Niğde’de 2009 ve 2014 yılları arasında İl Özel İdaremizin öz kaynakları, İller Bankası Ödeneği, KÖYDES Kaynağı ve Konya Ovası Projesi Kaynaklarından bu güne kadar 63 Milyon TL tutarında 153 Adet tarımsal amaçlı sulama göletleri ve basınçlı sulama sistemleri İl Özel İdaresince yapılmıştır.

Tarımsal Altyapı Projeleri

2009 Yılında 19 adet 3.500.000 TL tutarında,

2010 Yılında 28 adet 5.500.000 TL tutarında,

2011 Yılında 46 adet 10.000.000 TL tutarında,

2012 Yılında 30 adet 12.000.000 TL tutarında,

2013 Yılında 30 adet 16.300.000 TL tutarında,

2014 Yılında 16 adet 15.000.000 TL tutarında'' dedi

DÜZENLENEN İLK FUAR

Belediye Başkanı Faruk Akdooğan fur açılışında yaptığı konuşmada şunları dile getirdi;

''Niğde'miz ilklerden bir tanesini yaşıyor. İlkini düzenlediğimiz Tarım Fuarımızda Niğdeli vatandaşlarımızla bir arada bulunuyoruz. Bu güne kadar ilimizde herhangi bir alanda düzenlenen ilk fuar. Bu güne kadar Niğde'de hiç fuar düzenlenmemişti. organizasyonu yapan firma yetkililerimizle Tarım İl Müdürümüz Belediyemize bu teklifle geldiğinde heyecanla yaklaştık. Fuarın açılmasıyla ilgili Niğde Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yapılacağını ifade ettik. Tarım Fuarının gerçekleşmesine katkıda bulunduk. Niğde'miz bir tarım şehri. Yüzde atmışa yakın nüfusu köy ve kasabalarda yaşayan ve gelirinin de yüzde elliye yakınını tarımdan elde eden bir şehiriz. Bu bakımdan Tarım Fuarı ilimiz açısından önemli. Niğde'mizde tarımın desteklenmesi Niğde'mizin ekonomisi açısından önemli" dedi.

TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTEMİZ EN İYİ FAKÜLTE OLACAK

Ak parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu fuar açılışında yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu; ''Niğdemiz bir tarım şehri, tarımsal üretimi artırarak daha iyi fiyatlara satmamız lazım. Bunun için elimizdeki verileri iyi kullanmamız ve Fuar gibi etkinliklerle tanıtarak yapmak lazım. Teknolojide gelinen noktayı fuar alanımızda rahatlıkla görebiliriz. Tarım bilimleri ve teknolojileri fakültesi Üniversitemiz bünyesinde kurulmuştur. En iyi tarım fakültesi olacak bu fakültemiz, önümüzdeki yıllarda bunu göreceğiz. Tarım Fuarının gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

Kurdela kesimin ardından tarım fuar alanı gezildi. Farklı illerden katılımcılarında bulunduğu Fuar Alanı 14 Eylül tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.