Türkiye Havza Yönetiminde Önemli Adımlar Atılıyor…!

 

Türkiye Çevre Faslını 21 Aralık 2009 tarihinde açmıştır. En önemli yüksek yatırım gerektiren sektör Su sektörüdür. Su sektöründeki Ülkemizdeki gelişmeler AB Komisyonunca da ilgi ile takip edilmektedir. Bu durum ilerleme raporunda da önemli ilerlemeler kaydedilen sektör olarak yansıtılmıştır.

 

Ülkemizde nehir havza yönetim anlayışının yaygınlaştırılmasının sağlanması, havza yönetiminde diğer ülkelerin karşılaştıkları sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik deneyimlerin paylaşılması maksadıyla gerçekleştirilecek olan “2. Uluslararası Nehir Havza Yönetimi Sempozyumu” 16-18 Nisan 2013 tarihlerinde Nevşehir’de Dedeman Kapadokya Otel’de 175 temsilcinin katılımıyla düzenlenecektir. Su Sektörü için kapanış kriterleri tamamlanıyor. Türkiye Havza Yönetim planlarına başlıyor.  Bu konuda Meriç havzasında Bulgaristan ve Yunanistan ile birlikte çalışma isteğini de belirtmiş olup, sempozyumda Meriç Havza Yönetim Planı için 3 ülke özel oturum yapacaktır.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun açılış konuşması ile başlayacak Sempozyuma; AB Komisyonu temsilcileri, Tuna Komisyonu Eski Başkanı, Bulgaristan, Yunanistan, Danimarka, Hırvatistan, Fransa, Macaristan, Hollanda, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya Nehir Havza Direktörleri, Azerbaycan ve bu ülkelerin Büyükelçiliklerinden temsilciler, üniversitelerimizden akademisyenler ile ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcileri tarafından katılım sağlanacaktır. Sempozyum kapsamında birinci ve ikinci gün ülke temsilcileri nehir havza yönetimi ile ilgili planlamalarını, uygulamalarını ve tecrübelerini aktaracaklardır. Ayrıca katılımcılar adına ağaç dikme töreni gerçekleşecektir.

 

Ayrıca, Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havza Yönetim Planlarına Dönüştürülmesi IPA Projesi kapsamında işbirliğine yönelik görüş alışverişinde bulunulması maksadıyla Yunanistan – Bulgaristan – Türkiye Proje Toplantısı, Sempozyumun ikinci günü Ülke Masa Toplantısı düzenlenecektir. Sempozyum ile Ülkemizde su kaynaklarının nehir havzası ölçeğinde yönetimi konusunda Nehir Havza Yönetim Planı hazırlanması ve uygulanması konularında ilgili paydaşlar ile birlikte ülkelerinde deneyimi alınarak bundan sonraki süreçlerde yeni bir yaklaşım getirilmesi hedeflenmektedir.

Açılış

 

Yer: Dedeman Otel/ÜRGÜP

 

Saat:16.04.2013

 

Saat: 9.00