Yaklaşık 5 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve tarihte Muşkara diye adlandırılan ancak Damat İbrahim Paşa'nın sadrazamlığa getirilmesi ile birlikte Yenişehir anlamına gelen Nevşehir ismiyle anılmaya başlayan kent tarihte; Asurlar'dan Hititler'e,  Persler'den Romalılar'a, Bizanslılar'dan Selçuklu ve Osmanlılar'a kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış..

Zaten havalimanından şehrin merkezine doğru yola koyulurken de adeta tarihin medeniyetler tünelinden geçerek bunu derinden hissediyorsunuz. Yol boyunca etrafınızı saran lav ve küllerin oluşturduğu doğal oluşumKapadokya evleri ve peri bacaları ile nutkunuz tutuluyor ve kendinizi kentin mistik havasına kaptırıyorsunuz.

Peri bacaları gibi milyonlarca yıl önce oluşan tarihi doğal güzelliklerin yanı sıra kaya oyma kiliseler, vadiler ve yer altı şehirleri gibi bir birinden eşsiz eserler dünyanın her yerinden bölgeye akın akın turist çekiyor. Öyle ki açıklanan rakamlara göre İstanbul ve Antalya'dan sonra en çok turistin ziyaret ettiği bölge olarak Kapadokya öne çıkıyor. Bölgeyi her yıl yaklaşık 3 milyon turist ziyaret ediyor. Rakamların abartılı olmadığını bölgeye gitmek için bindiğimiz uçağın yolcu çeşitliliğinden de çok net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz.

Hayranlığınızı kazanacak birbirinden önemli tarihi değerler ve doğal güzelliklerin bulunduğu şehirde şu sıralar ise seçim heyecanı yaşanıyor...

Bölgedeki 8 ilçenin 6'sı AK Parti'nin elinde. CHP ve MHP'nin ise bölgede birer ilçesi bulunuyor. Nevşehir Belediyesini AK Parti 2009 seçimlerinde yüzde 52,9 ile kazanmış. AK Parti'yi  o dönem en yakın rakip olarak yüzde 35,4 ile MHP takip ederken CHP ise yüzde 4,4 ile yarışın çok gerisinde kalmış. Öyle ki dedikodulara göre 2009'da hüsrana uğrayan CHP, 30 Mart'ta Nevşehir'de MHP'yi destekleme kararı almış. Ancak söz konusu dedikodu gerçek dahi olsa geçen seçim göz önünde bulundurulduğunda CHP'nin yüzde 4,4'lük oyunun MHP'ye kayması halinde bile MHP yüzde 39,8'lik oyu ile AK Parti ile arasında oluşan makası kapatamıyor. Kaldı ki en son yapılan ankete göre AK Parti'nin oyu bölgede yüzde 60'lara yaklaşmış durumda.

2004 yılında yüzde 46'lık oy oranı ile koltuğu devralan ve 2009'da oyunu yüzde 7 artırıp 53 seviyelerine çıkartarak başkanlık görevini sürdüren AK Parti Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'e AK Parti yönetimi 3. dönem için de yetki verdi.

Ünver, döneminde Nevşehir köyden şehre dönüşmüş. Bunu bizler değil bölgede karşılaşabileceğiniz herhangi bir vatandaş rahatlıkla söyleyebiliyor...

Başarılı belediye başkanı Ünver, göreve geldiği günden bu zamana kadar yapılanları ve yeniden seçilmesi halinde hayata geçireceği projelerini Haber7 okuyucuları için paylaştı...

BÜTÇE 5 KAT BİRDEN ARTTI

Göreve geldiğinde Nevşehir Belediyesi'nin bütçesinin 12,5 milyon lira olduğunu ve bu rakamın yüzde 68'nin genel bütçeden alınan paydan oluştuğunu ifade eden Ünver,  gelinen noktada Nevşehir Belediyesi'nin bütçesinin 110 milyon lirayı aşmış olduğuna dikkat çekerek genel bütçe içindeki payının ise yüzde 18'lere gerilediğini aktardı.

NEVŞEHİR TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ YATIRIM

10 yıllık süreç içinde sadece Nevşehir'in merkezine, alt yapıdan üst yapı yatırımlarına, eğitim ve kültür merkezlerinden spor merkezlerine kadar şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak birçok farklı projeye 1,5 kat trilyonluk bir harcama gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ünver, bu rakamın Nevşehir'in kurulduğu tarihten bu zamana kadar yapılan tüm harcamaların en az 10 katı fazlası olduğunun altını çizdi.

ŞEHRİN HER YERİ KIYMETLİ HALE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Göreve geldiklerinde ilk işlerinin merkezdeki kıymetli arazilerin zengin ailelerin elinde olmasından kaynaklı oluşan konut sorununa yönelik çözüm üretmek olduğunu belirten Ünver, bu sorunu ise yeni imar alanları açarak ortadan kaldırdıklarını ve ''şehrin şurası kıymetli burası kıymetli'' söylemini ortadan kaldırarak her yeri kıymetli hale dönüştürdüklerini söyledi.

2 BİN 600 KONUTLUK DÖNÜŞÜM

Belediyeyi teslim aldıklarında bölgede katı atık su artıma tesisi ve katı atık düzenli depolama tesislerinin olmadığını ve bir şehir için olmazsa olmaz bu iki tesisi hayata geçirerek çok önemli bir sorunu daha çözüme kavuşturduklarını söyleyen Ünver, öte taraftan Kale civarındaki çok kötü durumda olan 11 mahallede de 2 bin 600 konutluk dev bir dönüşüme imza attıklarını belirtti.

İNŞAATLAR HARIL HARIL DEVAM EDİYOR

Turizmin en önemli şehirlerinden olan Nevşehir'e yakışan 50 bin m2'lik yeni terminal binasını hizmete soktuklarını belirten Ünver, bunun yanı sıra 8 bin m2'lik bir alanda da modern bir sebze ve meyve hali ile kapalı köy ürünleri pazarını da faaliyete geçirdiklerini kaydetti. Ünver, öte taraftan şehre yakışacak biçimde tasarlanan AVM'si ve otoparkı bulunan 14 katlı belediye binası, adalet sarayı ile yarı olimpik yüzme havuzu ve gençlik merkezinin inşaatlarının da tüm hızıyla harıl harıl devam ettiğini sözlerine ekledi.

ÖRNEĞİ OLMAYAN İKİ PROJE!

Şehrin kaynaklarının şehre rahatlıkla yetebildiğini, yalnız kendilerinden önceki yöneticilerin yıllarca bu kaynakları görüp arkalarını dönüp bakmadıklarını kendilerinin ise cesaret edip kaynakları doğru kullanarak projeler ürettiklerini söyleyen Ünver, merkezdeki bazı alanları şehrin dışına taşıyarak TOKİ'ye devrettikleri araziler karşılığında Türkiye'de örneği olmayan 350 yataklı bir devlet hastanesi yaptırdıklarını dile getirdi. Ünver, bunun yanı sıra Türkiye'de benzeri olmayan bir huzur kongre merkezinin de çok yakında hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

DAR GELİRLİ VATANDAŞA KONUT MÜJDESİ

TOKİ ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde 120 bin m2'lik alanda 2 bin konutluk bir projeyi daha hayata geçireceklerini ifade eden Ünver, bu 2 bin konutun bir kısmının ise dar gelirli vatandaşlara yönelik olacağının müjdesini verdi. Ünver, şehrin dışında şelaleleri, piknik alanları bulunan 2 milyon kişilik bir kent ormanı için de ilgili kurumlarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

ÖNÜMÜZDEKİ 2,5 YIL İÇİN 1,2 KATRİLYONLUK YATIRIM HEDEFİ

Şehirde bir şölen havasında seçim çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Ünver, Allah izin verirse önümüzdeki 2,5 yılın planlamasında Nevşehir'e yapacakları yatırımların toplam tutarının 1,2 katrilyonu tutacağını dile getirerek, ''Bu rakamın içinde çok fonksiyonlu Dini İlimler Külliyesi bulunuyor. Planlamaya girdi. İçerisinde 6 değişik formatta İmam hatip Lisesi, Kuran ilimleri merkezi, toplantı salonları ve 5 bin kişinin aynı anda rahatlıkla namaz kılabileceği bu dönemin mimarisini yansıtan bir caminin olduğu bir tesis olacak. Ayrıca 200 dönümlük park 3000 bin kişilik de bir kongre merkezi yer alacak.'' dedi.

YER ALTINA 5 MİLYON TURİST İNDİRECEK

Turizme yönelikte çok ciddi projelerinin olduğunu aktaran Ünver, ''Şehrimizin merkezinde yaptığımız dönüşümlerde Türkiye'nin en büyük yer altı şehrine ulaştık. Orası ilk etapta 5 milyon turist kapasiteli bir kültür merkezine dönüştürülecek. Orada Damat İbrahim Paşa'nın külliyesi var onun da restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Kiliselerin tamiratları ile ilgili gerekli birimlerle görüştük oralarında restorasyonları gerçekleştirilecek. Öte taraftan 750 dönümlük bir alanda Türkiye'nin en büyük antik parklarından birinin olmasını için de çalışıyoruz.'' diye konuştu.

HIZLI TREN İLE ANTALYA'YA YETİŞECEK

Ulaşım noktasında ise Kapadokya Havalimanı'nın terminal binalarının yeniden yapılmasıyla ilgili yetkili bakanlarla görüştüğünü söyleyen Ünver, Nevşehir'e gerçekleştirirken uçuşların sayılarını arttırmak için de gerekli görüşmeleri yaptıklarını belirterek, bölge için bir hızlı tren projesi de olduğunu,  bunun da hayata geçirilmesi halinde Nevşehir'in Antalya ile at başı gidebilecek konuma ulaşacağını vurguladı.

''2 YIL İÇİNDE ROL MODEL OLACAĞIZ''

Bölgede gönülleri de yaparak yoluna devam ettiklerini söyleyen Ünver son olarak, ''Halk burada bana enişte diye hitap ediyor. Damat İbrahim Paşa'dan sonra ikinci damat vakası olarak bakıyorlar. Bizim arkamızda halkın bu desteği olduğu sürece Nevşehir bir daha bir daha Nevşehir olmaya devam edecek. Biz sessiz ve derinden Orta Anadolu'da model uyguluyoruz o modeli inşallah Türkiye'ye göstereceğiz. 2 - 2,5 yıl içinde Nevşehir rol model olacak. Bunu sizler yazacaksınız.'' diye konuştu.

[email protected]

Kaynak: Haber7