Nevşehir İl Halk Kütüphanesi verilerine göre, 2016 yılında kütüphanenin kitap, süreli yayın, bilgisayar ve internet, ödünç materyal, kendi materyalinden yararlanan kullanıcı sayısı 69 bin 296 kişi oldu. Bu arada, kütüphanede bir önceki yıla göre, kitap sayısında artış olduğu belirtildi. 2015 yılında 57 bin 056 olan kitap sayısı, 2016 yılı sonunda 62 bin 337’ye yükseldi.

“6 Bin 532 AKTİF ÜYE BULUNUYOR”

2016 yıl sonu itibariyle 6 bin 532 aktif üyenin bulunduğunu belirten Yetkililer, “1 Ocak 2016 -31 Aralık 2016 yılı Nevşehir İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü istatistikleri aşağıda belirtilmiştir.

Kitap Sayısı: 62337, Aktif Üye Sayısı: 6532 Kişi, Üyelere Verilen Materyal Sayısı: 32164, İnternet, Araştırma, Kendi Materyalini Kullanan Toplam Okuyucu Sayısı: 69 bin 296. 

Toplumun her kesimini boş zamanlarını kütüphanelerde değerlendirmek,kitap okuma alışkanlıklarını pekiştirmek,ödev ve diğer araştırmalarını yapmak üzere kütüphanelerde zaman geçirmelerini yararlı olduğunu düşünmekteyiz.Bu bağlamda toplumun her kesimini bilgilenme sürecini geçirmeleri adına her yıl daha fazla büyüyen Nevşehir İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü ailesi dahil olmalarını bekliyoruz” dedi.

Gezici Kütüphane Nevşehir'de
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Gezici Kütüphane Araçlarının İllere Teslim Töreni" ne katıldı. Bakan Avcı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Gezici Kütüphane Araçlarının İllere Teslim Töreni"nde, 31 gezici kütüphane aracına, 15 yeni aracın daha eklendiğini ve araç sayısının 46'ya yükseldiğini belirtti.

Gezici Kütüphanede 550 üye bulunurken 1738 kişi ise araçdaki kitaplardan yararlandı. Gezici Kütüphane şu an 200 evler mah. Cevher Duruer mah. ve köylere hizmet vermektedir.


Kuruluş ve Tarihçesi
Lâle devrinin ünlü sadrazamı Damat İbrahim Paşa zamanında Muşkara (Nevşehir) çok gelişti. Sarayın Mimarbaşısı Mehmet Ağa Muşkara'ya gönderildi ve birçok eserlerin yapılması sağlandı. Bu eserlerin içinde en önemlisi sadrazamın adı verilen Damat İbrahim Paşa külliyesidir.
   
18. Yüzyılda Lâle Devri Osmanlı Mimarîsinin İstanbul dışındaki bir örneği olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Nevşehir kalesinin eteğinde yer alan külliye; Camii, Medrese, İmaret, Sıbyan Mektebi, Hamam ve Kervansaraydan meydana gelir. 1727 Yılında tamamlanan külliyenin Medrese bölümünde hizmet vermeye başlayan kütüphane ; Damat İbrahim Paşanın da desteği ile İstanbul'dan değerli kitaplar getirtilerek kütüphane koleksiyonu çok zenginleştirilmiştir. Ancak Türk-İslâm müzesinin kurulması esnasında kütüphanenin kıymetli eserleri İstanbul'a geri gönderilmiştir.
   
Külliyede 1987 yılına kadar hizmet veren Kütüphane Müdürlüğümüz, Kültür Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan Kültür Merkezi  binasında kendisine ayrılan yere taşınarak 24 Temmuz 1987 tarihinden itibaren burada hizmetine devam etmektedir. Külliye ise şube kütüphanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Kültür Merkezindeki binamızın 669 Metrekare kullanım alanı vardır. Giriş katında Çocuk Bölümü ve Ödünç Verme Bölümü;  İkinci katta ise İnternet Erişim Merkezi, Süreli Yayınlar Bölümü, idari bürolar, yetişkinler için Okuma Salonu, Teknik Hizmetler Bölümü ve depo bölümleri bulunmaktadır. Binamız kalorifer ile ısıtılmaktadır.

Haber : Mustafa FERVEREN