9. Uluslararası Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumu (UAUSS 2015), “Dış Mekân Seramikleri”  teması ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Avanos Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASEM), Avanos Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 15 - 26 Ekim 2015 tarihleri arasında Avanos’ta sergi açılışı ile başladı.
Sempozyum kapsamında Avanos Hacı Nuri Bey Konağında gerçekleştirilen açılışa; Nevşehir Milletvekilleri Murat Göktürk ve Mustafa Açıkgöz, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce, yurt içinden ve yurt dışından sanatçılar ile davetliler katıldı.
Serginin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitemiz, kurumlarımız ve halkımızın destekleriyle gerçekleştireceğimiz uluslararası sempozyumumuzun öncelikle hayırlara vesile olmasını diliyorum. Avanos gibi tarih ve sanatla iç içe olan güzel ilçemizde gerçekleştireceğimiz bu sempozyumumuzda birbirinden değerli sanatçılarımız var ve bu sanatçılarımız etkinlik boyunca güzel eserler ortaya koyacaklar. Daha sonra bu eserler ilçemizde sergilenecek ve ilçemizde kalacak. İnşallah Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak diğer ilçe ve illerimizde de bu tür etkinlikleri artırarak devam ettireceğiz. Bu vesile ile bugün burada bulunan siz değerli davetlilerimize ve sanatçılarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca sanata dair gerçekleştirilen bu güzel etkinliğin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Üniversitemiz ASEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Betül Aytepe, Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk ve Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan’ın yaptıkları konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi.
Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü öğretim elemanlarının mini konserinin ardından Rektör Kılıç ve katılımcılar, sanatçıların ortaya koyduğu eserlerin yer aldığı sergiyi gezerek, sanatçılardan eserler hakkında bilgi aldı.
Sempozyumda Çok Yönlü Sanatsal Uygulamalar Yer Alıyor
Sempozyum kapsamında üniversiteye gelen sanatçılar ve Avanoslu çömlek ustalarından oluşan seramik sanatçıları, Avanos’ta ırmak kenarı alanında büyük boyutlu dış mekân seramik eserler üretme amacıyla bir araya geldi. Etkinlik kapsamında, tuz, raku pişirimi ve açık alanda alternatif seramik pişirimleri ile çok yönlü eğitici ve sanatsal uygulamalar yapılıyor.  Üniversitelerarası etkileşimin gerçekleştiği sempozyuma ülkemizin farklı seramik bölümlerinden öğretim elemanı ve öğrencilerin de yoğun katılımı oldu.
Avanos çömlek ustalarının da destekleriyle yapılan etkinliğin, seramik merkezi olan bölgeye katkı sağlaması amaçlanıyor. Etkinlik kapsamında üretilen büyük boyutlu eserler, Avanos bölgesine kalıcı olarak yerleştirilmesi planlanıyor. Davetli sanatçıların çalışma süreçleri, sunumları ve karma seramik sergisi izlemek isteyen herkese açıktır.