Avanos Cumhuriyet Mahallesi Maççan çayı kenarında bulunan direğe yuva yapan leylekler mahalle sakinlerinin ilgi odağı oldu.

Mahallede üzerinde elektrik telleri olmayan direğin en tepesine yuvalarını yapan leylekler hallerinden oldukça memnun görünüyor. Vatandaşlar leyleklerin son yıllarda bu direği yuva yapmak için kullandıklarını kendilerinin de bu duruma alıştıklarını ilettiler. Leyleklerin burada yumurtlayıp yavrularını çıkarttıklarını söyleyen vatandaşlar "Her yıl yollarını gözler olduk" açıklamasında bulundular.


Uzun boyunlu, uzun kırmızı bacaklı, kırmızı renkli düz ve sivri gagalı kuşlardan olan leylekler yuvalarını orta çağdan beri insanların evlerinin üzerlerine yapmaktadırlar. Yuvalar, çatı, hisar, baca, telefon direği, yüksek duvarların üzerinde bulunabilir. Leylekler her sene üremek için ya aynı yuvaya ya da bu yuvanın çok yakınına geri döner. Genç leylekler her zaman doğduğu yuvanın yakınına dönmeye çalışır. Yüzyıllardır kullanılan leylek yuvası bile bulabilirsiniz.

Bazı ülkelerde insanlar uğur getirdiğine inandıklarından leylekleri çekmek için damlarına kazıklar üzerine tekerlekler koyar. Leylek çiftleri çalı çırpı ve topraktan yaptıkları tepsi biçimindeki yuvalarını otla döşer. Yuva her yıl yeni eklemeler yapıldığından yuva çok büyük bir hal alır.