Eşitlikçi ve insancıl bir düşünceye sahip mutasavvıf ve düşünür Hacı Bektaş Veli'nin 1248–1337 tarihleri arasında yaşadığı sanılıyor. Nişaburlu olan Hacı Bektaş Veli Horasan'da, Hoca Ahmet Yesevi ocağında felsefe, sosyal ve pozitif bilimler öğrenimi gördü. Daha sonra Anadolu'ya gelerek XIII. yüzyılda, bugünkü Hacıbektaş ilçesinde bir dergâh kurarak felsefesini yaymaya başladı. Dergâhın içinde yer aldığı külliye 1964 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor.
Müzeyi ziyaret edenler, 1963'te aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Taç Kapı, Sadrazam Halil Paşa'nın eşi Fatma Fikriye Hanım tarafından yaptırılan Üçler Çeşmesi, Aş Evi, Kızılca Halvet olarak anılan Çilehane, Pir Evi olarak anılan Hacı Bektaşi Veli Türbesi'ni görebilirler. Müzede ayrıca Bektaşi dergâhına ait günlük kullanım eşyaları, el yazmaları, hat örnekleri sergileniyor.
Hacı Bektaş Veli Külliyesi,13.yüzyılda, Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli tarafından kurulmuş, eklemeler ve onarımlarla bugünkü şeklini almıştır.
Nevşehir İline bağlı Hacıbektaş İlçesi’nde bulunan Hacıbektaş Müze Müdürlüğü bünyesinde, Hacıbektaş Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Kadıncık Ana Evi ve Bektaş Efendi Türbesi bulunmakta.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belirlediği, Müze ve Örenyerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Hacı Bektaş Müzesi’nin  (Külliye) ana çekirdeğini 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli zamanında inşa edilen Çilehane (Kızılca Halvet) bölümü oluşturmakta. Hacıbektaş Veli Hazretlerinin ölümünden sonra, Osmanlı Hükümdarı Orhan Gazi’den başlamak üzere, Murat Gazi, Yıldırım Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan eklemelerle 16.yy’da tamamlanmış olan Külliye, 1872’de IV. Mustafa, 1862’de Abdülaziz ve 1895 yılında da II. Abdülhamit tarafından onarılarak bugünkü durumuna gelmiş.
Müze, 1925 yılına kadar dergâh olarak kullanılmakta iken, 1925 yılında Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Hakkındaki Kanun ile kapatılmış ve bünyesindeki eserler, Ankara Etnografya Müzesine gönderilmiş.
1958 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Külliyenin restorasyon çalışmaları yapılmış, Ankara Etnografya Müzesi’ne gönderilen eserler geri getirilmiş ve 16 Ağustos 1964 tarihinde müze olarak hizmete açılmış.
Hacıbektaş Müzesi, üç (3) avludan oluşmakta olup,
Avluda; Çamaşırhane, Demirbaş Depo, Üçler Çeşmesi
2. Avluda; Mihman Evi, Meydan Evi, Kiler Evi, Aş Evi, Dede Baba Köşkü (Müze Yönetimi), Aş Evi Baba Köşkü, Tekke Camii, Aslanlı Çeşme, Meydan Havuzu,
3. Avluda; Atatürk Köşesi, Pir Evi Bölümü, Balım Sultan Türbesi, Hazire, Has Bahçe yer almakta.
Müzemiz haftanın her günü açık olup, kış döneminde 08.00-16.45 yaz döneminde ise 08.00-18.45 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmekte.
Müdürlüğümüze bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Topluluğu Pazartesi günü hafta tatilini kullanmakta olup, haftanın diğer günleri en az 20 kişilik gruplar tarafından Müdürlüğe iletilen talepler çerçevesinde öğleden önce 11.00 öğleden sonra 15.00’da İlçe Kültür Merkezinde Semah gösterisi yapmakta. Söz konusu Topluluk Bakanlığımız ve Valilik tarafından yapılan görevlendirmeler çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen kültürel etkinliklere de katılmakta.