Niğde Çevre Otoyolu kuzey çevreyolu gişeleri önünde düzenlenen ve yoğun kar yağışının olduğu açılış törenine katılan Bakan Yıldırım, Niğde'nin adını bolluktan bereketten aldığını ve Niğde'nin 10 bin yıldır kesintisiz bir yerleşim merkezi olduğunu söyledi.

 

Bereketli bir günde Niğde'yi kuzeye ve güneye bağlayacak bu çevreyolunun devamı olan yolun açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, "Bu yolda, İstiklal mücadelemizde, Kurtuluş Savaşımızda, askerlerimizin haftalarca buralarda kaldığını, vatanın savunması için bu yollarda çok büyük çileler çektiğini biliyoruz. O zaman bu yollar geçit vermezdi. 1970'li yıllarda Kemerhisar-Pozantı- Ulukışla yolu ölüm yoluydu ve hep radyolarda bu yolda yol yapım çalışmaları var, dikkatli olun, takozlarınızı, çekme halatlarınızı alın öyle yola çıkın diye sürekli anons yapılırdı. Yıllar geçti maalesef bu yolda da istediğimiz adımlar atılamadı" diye konuştu.

 

AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleket sevdasıyla, vizyonuyla kapanan yolları açtıklarını anlatan Yıldırım, geçit vermez dağları tünellerle deldiklerini, ovaları viyadüklerle geçtiklerini vurguladı.

 

Pozantı yolu, Ulukışla yolu, Niğde- Kayseri yolu ve Niğde- Aksaray yolunu da bölünmüş yollarla donattıklarına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

 

"Memleketin her köşesini bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, memleketi milleti birleştirdik. Bugün işte bu hizmetlere bir yenisini daha ekliyoruz. Adım adım otoyol, Adana'dan Niğde'ye ve Ankara'ya, oradan İstanbul'a devam edecek. Sadece bölünmüş yolla kalmayacak. Niğde'nin bundan sonra bir 10 kilometresi daha var. Gölcük beldesine bir bağlantı daha yapacağız. Bu bağlantı ile Nevşehir'den gelen trafik, Kayseri'den gelen trafik Niğde'nin şehir içine girmeden transit olarak güneye gidecek. Güneyden gelenler de, kuzeye gitmeye devam edecek. Niğde'nin güzel insanlarına hizmet etmek, yollarını açmak ve hizmetlerini geciktirmeden birer birer getirmek bizim boynumuzun borcudur. Bu Bereketli günde, bu borcu yerine getirmenin rahatlığıyla sizlerle birlikteyiz. Yolunuz açık olsun, bahtınız açık olsun. Yaptığımız bu eserler hayırlı, uğurlu olsun."

 

Konuşmaların ardından, Bakan Yıldırım ile Niğde Valisi Alim Barut, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve AK Parti Niğde İl Başkanı Ahmet Özmen otoyolun açılış kurdelesini birlikte kesti.

 

-HGS ve OGS birleştirilecek-

 

Daha sonra Vali Barut'u makamında ziyaret eden Bakan Yıldırım'a, burada Vali Barut il hakkında bilgiler aktardı.

 

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, hükümetleri döneminde Niğde'ye 2 milyar 730 milyon liralık yol yaptıklarını anlatarak, Niğde'nin sıcak asfaltlı yol bakımından da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

 

Türkiye'deki yolların yüzde 21'inin sıcak asfalt olduğunu dile getiren Yıldırım, Niğde'deki yolların yüzde 32'sinin sıcak asfalt olduğunu bildirdi.

 

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçişlerle ilgili sorusuna, "İyi gidiyor, herhangi bir sorun yok HGS'de. Şu anda istediğimiz hedeflerin üstüne çıkmış durumdayız. HGS'nin getirdiği trafik akışı daha hızlı oluyor. Kartlı geçişlerde maalesef gişelerde durup, kartı okutmak için en az 20-25 saniye zaman kayboluyordu, trafiği yavaşlatıyordu. Özellikle büyük köprü ve ana otoyollarda sorun oluyordu. HGS ile ilgili güzel dönüşler var. Vatandaşlarımız, trafikte rahatlama olduğunu, trafik akışının hızlandığını söylüyorlar. Şu anda, ağırlıklı olarak herkes OGS ya da HGS aldı. Önümüzdeki dönemde de bu ikisini de birleştireceğiz. Tek sistem olacak" yanıtını verdi.

 

Yıldırım, bir gazetecinin bu akşam Galatasaray'ın UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Shalke 04 ile yapacağı maç ile ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

 

"Başaralar diliyoruz. Bu takımlarımızın başka ülkelerin takımlarıyla yapacağı maçlarda artık takım taraftarı diye bir şey yok. Milli maç gibi görüyoruz. İster Galatasaray, ister Fenerbahçe, ister Trabzonspor, ister Beşiktaş olsun fark etmez. Dışarıdaki takımlarla yapılacak maçlar, bizim için milli maç niteliğindedir. Dolayısıyla Galatasaray'a başarılar diliyoruz, güveniyoruz. İnşallah iyi bir sonuç alacaklar."

 

-Görme engellilere "gören göz cihazı" dağıtıldı-

 

Bakan Yıldırım, daha sonra görme engelli 9 kişiye, görme engellilerin gideceği yere sorunsuz bir şekilde götürebilecek olan navigasyon ve cep telefonu özelliğine de sahip olan "gören göz cihazı"nı verdi.

 

Yıldırım, görme engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için 2-3 yıldan bu yana bu proje üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de bu projeyi hayata geçirerek ihtiyacı olan görme engelli vatandaşlara dağıttıklarını ve dördüncü olarak da Niğde'de dağıtım yaptıklarını kaydetti.