İl ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verilmesine tepkiler devam ederken, Diyanet Hizmet Kolunda sendikal faaliyetini sürdüren çiçeği burnunda sendika Diyanet Bir-Sen, önemli bir açıklama yaparak bu konudaki endişelerin yersiz olduğuna işaret etti.
Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi veren yasadan endişelenmenin yersiz olduğunu herkes görüp anlayacak, ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Hasan Türüt, şu ifadelere yer verdi: “Biz, müftülere verilen nikah kıyma yetkisine yapılan eleştirileri haksız buluyoruz. Bu eleştirilerin bazı çevrelerce abartıldığını düşünüyoruz. Eleştiriler kasıtlı, art niyetli ve siyasidir.
Sayın İçişleri Bakanımız Meclis’te konuyla ilgili açıklama yaptı. Sayın Bakanımızın açıklaması tüm endişeleri giderecek mahiyettedir. Sayın Bakanın verdiği bilgiye göre, şekil şartlarının dışında bir değişiklik ortaya konulmuyor. Nikah kıyan memur sayısında bir artış olacak. Dolayısıyla Meclis’te kabul edilen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un laikliğin ve Cumhuriyetin özüne aykırılığı yoktur.
Diyanet Bir-Sen olarak, müftülerin nikâh kıymasının laikliğe aykırı olmadığını, laikliğin ve hukuk devleti ilkesinin gereği olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Yüzde 92’si Müslüman olan ülkemizde müftülerin nikah kıymasının sakıncalı olduğunu söylemek abes ile iştigaldir. Kaldı ki, gayrimüslim vatandaşlar açısından da bir sakıncısı bulunmuyor. İster Müslüman ister gayrimüslim olsun vatandaş önce resmi nikahını kıydıracak sonra da dini nikahını yaptıracak. Dini nikahı, vatandaş kendi inançlarına göre ister camii de ister kilise de kıydırabilir. Dolayısıyla yasanın hiçbir olumsuz yanı bulunmadığı gibi, bürokratik işlemleri azaltması açısından da yararlı görüyoruz.”