Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı.

Nevşehir’deki kadın toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın ve öğrencilerin Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın da katıldığı kortej, Atatürk Anıtına çelenk sundu ve sonrasında Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar yürüyüş düzenlendi.

Daha sonra Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Uygulama Merkezi ile Nevşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen törene geçildi.

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç.Dr. Leyla Kahraman, Dünya Kadınlar Günü’nün önemini dile getirdiği açılış konuşmasının ardından Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Filiz Kılıç katılımcılara bir konuşma yaptı.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, çeşitli kadın örgütlerinin başkan ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda öğrencinin de hazır bulunduğu törende konuşan Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların aşılması ve insanların daha barışçıl bir ortamda nasıl yaşanması gerekliliğine yönelik değerlerin ifade edildiği bir ortamın oluşması arzusu içerisinde olduğunu ifade etti. Kılıç şöyle konuştu; “ Eğer bir toplumda bir haktan söz ediyorsak o toplumda bir sorun var demektir .Biz yıllardır kadın sorunlarından söz ediyoruz, keşke ömrümüz geçmeden sadece insan haklarından söz etsek, insanların daha barışçıl bir ortamda daha mutlu yaşama adına neler yapılabilir bunları tartışsak ,ama biz hala, o iki cinsten birini yıllardan beri tartışıyoruz. Daha da tartışacağız gibi geliyor. Son yıllarda kadınlara yönelik şiddette artış var.”

SORUNLARA KARŞI HER KURUM ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRMELİ
Son yıllarda kadınların bilinçlenerek kendilerini daha iyi ifade etme imkanına sahip olmalarının bile bu alanda önemli bir gelişim olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Kılıç “Kadınların bilinçlendirilmesi, artık haklarını müdafaa etmelerini çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Kadınlarımızın yaşadığı sorunlara karşı her kurum üzerine düşeni layıkı ile de yerine getirmesinin bu yönde önemli bir gelişme olarak değerlendirilebileceğine inanıyorum. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırdığımızda bir çok yaşanan sorunun kendiliğinden de çözüme ulaşabileceğine inanıyorum. Biz Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi olarak bu işin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. ”dedi.

BİR YERLERDE BİZ NE YANLIŞ YAPTIK ?
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’ de tarihden günümüze Müslüman Türk toplumunun kadına büyük bir değer verdiğini dile getirdi. Ünver şöyle konuştu; “Toplum olarak kadına değer vermeyen, onu zul gören, onları hor gören, onları iteleyen ve aşağılayan bir toplum değiliz. Tarih boyunca da Müslüman Türk toplumunda kadın, aslında değer bulmuştur. Özellikle son yıllarda kadınlarımıza karşı yapılan insanlık dışı girişimler sonrasında ben sanki bir yerlerde yanlış yaptığımız kanaatindeyim. Kadına binlerce yıl önce ne kadar çağdaş ve medeni şekilde değer verildiğini bu
topraklar ortaya koymuş. Bu toplumda hiç kimse Ferhat ’in aşkını anlatmaz, Ferhat ile Şirin’in aşkını anlatır, kadın Anadolu’da bütünleyici değil, bir bütünün yarısıdır.” Dedi.

SORUNU HER İKİ TARAFIN MÜSABAKASI OLARAK GÖRMEYELİM
Eğitimin de başlı başına kadınların karşı karşıya bulunduğu şiddete dayalı sorunların çözümünde tek başına ana etken olmadığı düşüncesini ifade eden Ünver; “ Eğitimin kadın sorunların aşılmasında etken olduğu belirtiliyor, ancak ben eşini döven profesör biliyorum. Eşini döven din adamı biliyorum o kadar ayet-i kerime ve hadis-i şerife rağmen. Kadına saygı duyan Esma Annelerin, Hatçe Anaların, Hayme anaların, Kara Fatma’ ların yetiştiği bir toplumda, sonradan hanımını döverek erkekliğini ispatlayan bir toplum oluşturduk. Bunun bence psikolojisini ortaya koymak gerekiyor. Ne oldu ? , ne yaptık böyle ?. Hangi değerlere sahip çıkmaya çalıştık ki bu güzel değerleri yitirdik, televizyonlarda yayınlanan hangi dizinin etkisinde kaldık ki kadını bir meta, erkeği o metanın sahibi gibi görmeye başladık. Kadınım deyince gözünden yaş akıtan yiğitlere, Çanakkale Savaşı’na gönderdiği erkeğini, 40 yıl bekleyen ve her an ‘Yavrum baban gelirse ben komşudayım” diyerek çocuğunun bile anlamadığı o aşk , o medeniyet. Kelime-i Şahadet getirip ruhunu teslim ederken ‘Demedim mi size babanız gelecek diye ‘ ölüm döşeğinde sevgilisinin, kocasının, şehidinin aşkıyla kucaklaşan kadınlar, bizim toplumumuzun kadınları değil miydi bunlar. ? Ne oldu ki bize. Allah aşkına bu konuyu iki tarafın maçı olarak görmeyelim . Kadınlar mı erkeklere galip ? , yoksa erkekler mi kadınlara karşı galip? Eğer bir toplumda kadınlar erkeklere karşı galip ise, o toplum yok sayılır, eğer bir toplumda erkeklere karşı kadınlar galip ise o toplum da yok sayılır. Çünkü bu bir müsabaka değil, bu insan gibi yaşamaktır.” dedi.

Etkinlikte Nevşehir Barosu avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz “Kadınrla ilgili mevzuat ve uygulamada yaşanan sorunlar’ konulu bir de sunum gerçekleştirdi.
Yapılan konuşmaların ardından Nevşehir Belediyesi Türk Halk Müziği korosu, etkinliğe katılanlara türkü ziyafeti sundu.
8 Mart dünya Kadınlar Günü nedeniyle de ‘Leyla Kahraman’ın objekitifinden İranlı Kadınlar ve Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü öğrencilerinin 50 eseri, sergilenmeye başlandı.