Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa hayata geçirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi sürecinde ortaya çıkartılan dünyanın en büyük yeraltı şehrinin bulunduğu alan, bilim çevrelerinin de ilgi odağı olmayı  sürdürüyor.

Bu kapsamda Yıldız Teknik Üniversitesi Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığından emekli  Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi  Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, İstanbul  Teknik Üniversitesi  Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Torunbalcı ve Şehir Plancısı Ahmet Kaya’ dan oluşan heyet, bölgede incelemelerde bulundu.

 Nevşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Müze Müdürlüğü denetiminde devam ettirilen temizleme çalışmalarına ilişkin olarak bölgede temizlik çalışmalarını yürüten firma koordinatörü Mevlüt Coşkun’dan  bilim adamlarına bilgiler aktarıldı.

396 bin metrekarelik bir alanı içine alan dünyanın en büyük yeraltı şehrinin bulunduğu bölgedeki temizlenen mekanlarda da incelemelerde bulunan  heyet, bölgenin turizme kazandırılacak olmasının, Kapadokya turizmine farklı bir gelişim hızı kazandıracağı düşüncesini paylaştılar.