Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ekmekte israfın önüne geçmek için bir dizi kampanyalar başlattı.

 

Bu sonuçtan hareketle,“Kutsal” bir değer ifade eden ekmeğin, israf edilerek ciddi bir ekonomik kayıba neden olduğu vurgulanıp, israfın önlenmesine ilişkin toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratılmasına öncülük etmek amacıyla TMO öncülüğünde  “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” adı altında 17 Ocak 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve TMO Yön. Kur. Bşk. Mesut Köse organizasyonu ile bir etkinlik başlatıldı.

 

Bütün ülkeyi kapsayan kamuoyu araştırması ile  Türkiye’deki ekmek israfının yüksek boyutlara ulaştığı görülürken, bununla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya konuldu.

 

TMO Kırşehir Şube Müdürü Hüdaverdi Ercan, kampanya hakkında bilgi vererek, " Türkiye'de Günde 101 milyon adet ekmek üretilmektedir. Ülkemizde günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, günde 6 milyon adet, yılda 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. Ekmek İsrafı nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız, dünyada ilk sırayı aldığımız un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu rakam dünya ekonomileri arasında gittikçe yükselen ülkemiz için çok yüksek bir rakamdır. Türkiye’de her gün israf edilen 6 milyon ekmekle yaklaşık 6 milyon kişinin bir günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilir. İsraf edilen ekmeğin ülkemize yıllık maliyeti 1,5 milyar TL civarındadır. Bu maddi kayıpla 3 çocuklu 104 bin ailenin geçimi sağlanabilir. Bu para ile  ayrıca 80 hastane, 500 okul ya da 500 km duble yol inşa edilebilmektedir. Ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmek ile 542 bin ton buğdayı da israf etmiş oluyoruz’’ dedi.

Kampanya doğrultusunda yurttaşların ve çocukların bilinçlendirilmeye çalışıldığını söyleyen Ercan, ‘’Herkes üzerine düşeni yaparsa, israfta ciddi boyutlarda düşüş yaşanacağına inanıyorum. Herkes tüketeceği kadar ekmek almalı,1 gün önce almış olduğu ekmeği mutlak suretle değerlendirmelidir’’ diye konuştu.

 

Ercan, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Ülkemizde son yıllarda ekonomik gelişmeye bağlı olarak ekmek çeşitliliği yaygınlaşmıştır. Kişi başı günlük ekmek tüketimi düşmüş ve ne yazık ki israfta artış meydana gelmiştir.250 Gr’lık standart ekmek üzerinden hesaplama yapıldığında 2008 yılında 4,9 milyon adet olan günlük ekmek israfının 2012’de 5,9 milyon âdete çıkmış olduğu görülmektedir. Biz yerde gördüğü ekmeği alıp öptükten sonra alnımıza koyan ve onu bir ağaç ya da duvar kovuğuna itinayla yerleştiren duyarlı bir toplumun mensuplarıyız. Zengin yoksul ayrımı olmaksızın her sofranın baş tacı olan ekmeğin bereketine ve kutsiyetine inanırız. Ekmeğimizi israf etmek, geleceğimizi israf etmek demektir. Başlattığımız ve yıl boyu sürecek olan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlayacağımız ümidini taşımaktayız. Bu kampanyanın başarılı olması çocuklarımızın geleceği için en büyük sorumluluğumuzdur. Bu bilinçle hepimizin desteği çok önemli. Kampanyamıza destekte bulunan herkese teşekkür ediyorum"