Kusri bölgesinde kuran kurslarına giden fakir ailelerin çocukları eğitimlerine devam edebilmek için eğitim görmedikleri zamanlarda dilenmek zorunda kalıyorlar. İHH İnsani Yardım Vakfı bu çocuklara yardım çalışmasında bulunurken okul şartlarını da daha iyi seviyeye getirmek için çalışmalara başladığını ifade etti.

Kamerun’un Kusri bölgesi hafızlık okulları ile meşhur bir bölge olduğunu ifade eden öncel, Kusri’de çocukların hem hafızlık eğitimi alabilecekleri hem de normal eğitimlerine devam edebilecekleri onlarca okul bulunuyor. Zaten fakir olan bu bölgede bulunan okullarda durumu iyi olmayan öğrenciler çok zor şartlar altında eğitimlerini sürdürmeye çalışıyorlar dedi. Okulların durumu iyi olan çocukların ailelerden aldıkları düşük ücretler dışında hiçbir geliri yok. Özellikle kırsaldan gelerek okullarda yatılı kalan, durumu iyi olmayan ailelerin çocukları eğitimlerini sürdürebilmek ve karınlarını doyurabilmek için dilenmek zorunda kalıyorlar dedi..

Öncel İHH İnsani Yardım Vakfı genel merkezden arkadaşlarımız, Kamerun’un kuzeyindeki Kusri(Kousseri) şehrinde Kuran-ı Kerim ve hafızlık eğitimlerini devam ettirebilmek için dilenmek zorunda kalan çocuklar için bir dizi acil yardım çalışması gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında Kusri’de 18 kuran okulunda Kuran-ı Kerim ve hafızlık eğitimi alan 1.500 öğrenciye pirinç, un ve yağdan oluşan 25 tonluk yardım malzemesi dağıtıldı. Bu yardımlardan tüm öğrenciler ve onlara eğitim veren hocaları ve idarecileri olarak toplamda 1.600 kişi istifade etti dedi.

Hafızlık öğrencileri dilenerek eğitimlerine devam ediyor

Kuran okullarına yapılan gıda yardımları sırasındaki izlenimlerini aktaran İHH Batı Afrika Sorumlusu Yunus Satılmış ise şunları ifade etti. "Abdestlerini bakır taslarda almak ve Mushafları tahta parçalarına yazarak okumak zorunda kalmalarına rağmen Kusrili Müslüman çocuklar ilim ve Kuran-ı Kerim eğitimlerinden geri kalmıyor.’ derken çocukların yaşadıklarını şu şekilde anlattı: ‘Kuran okullarında şehir içinden ve köylerden gelen çocuklar var.

Şehirlerden gelen çocuklar akşamları ders bittikten sonra ailelerinin veya akrabalarının yanlarına dönüyorlar. Köylerden gelen öğrenciler ise Kuran okullarında yatılı kalıyorlar. Çocukların yaşları 5 ila18 arasında değişiyor. Sabah namazından sonra saat 7’de Kuran-ı Kerim ve ezber derslerine başlayan çocuklar saat 9’da kahvaltılarını karşılayabilmek için şehirdeki ev ve dükkânları gezerek dileniyorlar ve kahvaltılarını karşılayıp daha sonra dönüp derslerine çalışıyorlar. Öğlen vaktinde tekrar dilenmeye çıkan çocuklar sonrasında tekrar Kuran okullarına dönüp akşam vaktine kadar derslerine devam ediyorlar. Akşam vakti şehirde yaşayan çocuklar ailelerinin veya akrabalarının yanına dönerken köylerden gelen çocuklar son kez dilenmeye çıkıyorlar ve sonrasında Kuran okullarına dönüp derslerine çalıştıktan sonra dinlenmeye çekiliyorlar. Çocukların en büyük ihtiyacı içerisinde okul, kalabilecekleri yurt ve yemekhane olan kompleksler. Bölgede ücretsiz misyoner okulları olmasına rağmen maddi imkânları olmayan Müslüman aileler çocuklarını bu okullara göndermekten kaçınıyorlar. Bu sebeple bu çocuklara el uzatmak bizim için bir vebaldir ve bunun için İHH olarak elimizden gelen ne varsa yapmaya gayret edeceğiz.’

 İHH İnsani Yardım Vakfı dilenerek hafızlık eğitimlerini sürdürmeye çalışan öğrencilere acil yardım çalışması yapmasının yanında okulların şartlarını iyileştirmek ve yeni donanımlı okullar açabilmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi..

İHH NEVŞEHİR KOORDİNATÖRÜ Öncel ise, önümüzdeki günlerde İHH NEVŞEHİR GÖNÜLLÜLERİNDEN Ümit Gümüş kardeşimizin de  GANA’da YETİM HANELERİN ÇALIŞMALARI HAKKINDA bilgi almak ve bir dizi çalışmalarda bulunmak için GANA’ya  gideceğini ifade etti.. ‏