Avanos ilçesine yakın olmasına karşın Ürgüp ilçesine sınırları içerisinde kalan Sarıhıdır köyünde sebze fidesi üretimi her geçen yıl biraz daha artıyor. Fide zamanı köye gelenler her evin bahçesinde birkaç fide serasını görebiliyor. Kapadokya'nın sebze fideciliğinde ön sıralarda yer alan Sarıhıdırlı çiftçiler önümüzdeki yıllarda en önemli merkez olabilmek için kurdukları birlik ve İlçe Tarım müdürlüğüne bağlı ziraat mühendislerinden aldıkları destekle emin adımlarla yürüyor.

 
Sarıhıdır köyü çiftçilerinden Şahin Özdemir satışa çıkardıkları sebze fidelerine ilginin yoğun olduğu söyledi. Özdemir köylerinde daha çok biber, domates, patlıcan, salatalık, brokoli, lahana, karnabahar, çilek fideleri yetiştiriciliği yaptıklarını belirtti. Köylerinin çevrede küçük Adana olarak isim yaptığını belirten Özdemir iklim ve toprak şartları nedeniyle köylerinin çevredeki en uygun fide yetiştiriciliği imkânlarına sahip olduğunu, kullandıkları tohumların da sertifikalı olduğunu belirten Özdemir Şubat ortalarında hazırlıklara başladıklarını, tohumları torf içine ektiklerini ve soğuk havalarda sera içinde ısıtma yaptıklarını açıkladı.

Tohumun toprakla buluşmasının ardından sebze çeşidine göre 45 gün ile 75 gün arasında satışa sunulacak hale geldiğini söyleyen Özdemir fidelerin Nevşehir yanında Kayseri, Sivas, Aksaray, Niğde, Yozgat, Konya gibi şehirlere satıldığını, köylerine gelerek alan sebze üreticilerinin de olduğunu iletti.

Köylerinde 60 hanenin seze fideciliği yaptığını belirten Özdemir birliğin açıkladığı toptan fiyatlarla 70'lik viyollerin 11 liradan, 45'lik viyollerinse 7,5 liradan satıldığını belirtti.

Fideciliğin yaygınlaşmasıyla köylünün bir ek gelire kavuştuğunu söyleyen Özdemir köylerinde 200 bin adet kadar fide yetiştirildiğini ve köydeki her hanenin fide yetiştiriciliği yaptığını söyledi.
Fide üreticisi Şahin Özdemir sattıkları fidelerin tüm yasal normlara uyduğunu ve bu nedenle tercih sebebi olduklarını belirtti.

Haber:Avanos Gazetesi / İsmet Demir