Çalışmalar esnasında su canlıları için büyük bir tehdit unsuru olduğu için kullanımı yasak olan ve halk arasında tırıvırı olarak adlandırılan katil paraşüt ağlara rastladı. Irmak içerisindeki takanaklara takılan ağlar balıklara, yengeçlere, kurbağa ve su kuşlarına büyük tehdit oluştururken bot motorları için bile risk oluşturuyor.

Tırıvırı, naylondan imal edilen, oltanın ucuna kurşunla birlikte takılarak suya atılan ve ağ görevi görerek balıkları avlamaya yarayan acımasız bir av malzemesidir. Genellikle 70 cm.x100 cm. ebadında ve çeşitli göz aralıklarında örülmüş, ince misina ağdan yapılmış dikdörtgen bir perdenin ucuna takılmış kurşundan oluşur. Naylondan yapılmış ince bir ağ olduğundan, su içerisindeki ilişkenlere takılıp su içinde kalma ihtimali %70’dir ve bu ihtimal akarsularda çok daha yüksektir.

ACIMASIZ BİR ÖLÜM MAKİNESİ

Su içerisinde kalan tırıvırı 200 yılı aşkın süre yok olmuyor ve bu süre içinde milyonlarca balığın, habitattaki diğer su canlılarının, su kuşlarının, kurbağaların, kısacası ortamdaki tüm canlıların yaşamına son veriyor.

Türkiye’deki hemen her sulak alanda tırıvırıya rastlamak mümkün. Çünkü bu alet hem çok ucuz hem de basit bir şekilde temin edilebiliyor. Bu nedenle ne yazık ki bir virüs gibi ülkenin dört bir yanına yayılıyor. Ülkemizde imali, satışı, kullanımı, istihsal yerlerinde bulundurulması, yasalarla tamamen yasaklanmış olmasına rağmen, kaçak olarak kullanılmaya devam ediyor. 

Tırıvırı ya da parçalarına takılan balıklarla beslenen canlılar, balıkları yemek için yaklaştıklarında, kendileri de bu parçalara takılarak can verirler. Suya bağımlı olarak yaşayan ördek, su samuru, leylek, balıkçıl gibi canlıların, boğularak veya açlıktan büyük bir ızdırap çekerek ölmelerine neden olur.

Bu nedenle kullanımı yasak olan bu ağların, avcılığın doğasına ve etiğine aykırı olması hasebiyle kullanılmamasını, av sporlarıyla uğraşan vatandaşlarımızın olta balıkçılığını tercih etmesini ve gelecek nesillerimize temiz ve sürdürülebilir bir doğa mirası bırakabilmek için  olta balıkçılığını tercih etmesini önemle duyururuz.

Fotoğraflar