Kırım heyeti ile Kayserili fabrika sahipleri arasında 1 milyar dolarlık işbirliği ve yatırım görüşmeleri yapılacak.

Kırım  Başbakanı Sergei  Aksyonov’u temsilen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi yönetimini ziyarete gelen Kırım Heyeti, ayrıca 23 fabrikayı da gezerek, Kırım’a yapılması düşünülen fabrika ve yatırımlar konusunda görüşmeler yaptı.

Kırım Başbakanı Aksyonov’un Başdanışmanı Kamalov, Kayseri’ye  niye işbilir ve akıllı insanlar şehri dendiğini yerinde görerek anladığını belirterek,” gördüklerime hayran kaldık, Kayseri tam bir gelişmiş ve sanayi şehri. Üstelik Erciyes’le de Turizmde önce çıkacağı kesin. Çok işbirliği yapacağız çok iş ve konu var”dedi.

KOSB Başkanı Nursaçan da, “Kırımla olan tarihi bağlarımız bugün kardeşlikle devam edecek ,ticari işbirliklerimiz ve inşallah yatırımlarımızla da  pekişecektir”dedi.

 

Kırım  heyetinde, Kırım Başbakanı Sergei Aksyonov’un özel temsilcisi ve resmi Başdanışmanı Rustem Kamalov’un yanısıra, Kırım Türk İş Konseyi  Yönetim Kurulu üyelerinden  işadamı Vadim Ziskin ve Rus İnkaro Bank sahibi Mikhail Kriski  ile işadamı  S.Omer Tohtarov  yer aldı.

Heyet KOSB Başkanı  Tahir Nursaçan ve yönetimini makamında ziyaret ederken, heyetin onuruna verilen yemeğe Ak Parti Kayseri milletvekili Doç.Dr. Ahmet Doğan da katıldı.

İstanbul’da bazı temaslarda ve görüşmelerde bulunan Kırım Heyeti daha sonra Kayseri’ye geldi. Kayseri’de 23 fabrikayı gezen heyet üyeleri, Kayseri’nin gelişmişliğine hayran kaldıklarını söyledi. Kırım hükümeti ile Kayserili şirketler arasında devam eden görüşmelerde yaklaşık 1 milyar dolar civarında yatırım planlaması yapılıyor. Bu görüşmelerin olumlu neticelenmesi halinde, Kırım ile Kayseri arasında çok ciddi bir işbirliği başlamış olacak.

Rus İnkaro Bankası sahibi ve yönetim kurulu üyesi, Kırım Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu üyesi  olan işadamı Mikhail Kriski de, Kayserili şirketlerin Kırım’a yapacakları yatırımlar konusunda kredi kullanmak isteyen şirketlere çok uygun şartlarda bu krediyi kullandırmaya hazır olduklarını da söyledi.

Kırım Türk İş Konseyi Başkanı İlter Sağırsoy da, “ Kayseri için önemli ve büyük bir Pazar. Üstelik de şu anda yatırım için elverişli boş bir alan. Üstelik de ticari ve yatırım kredisi kullanmak isteyenler için de bir Rus bankası şu anda çok uygun şartlarda kredi vermek için hazır bekliyor. Zaten bu bankanın sahibi de bizim Konseyimizin yönetim kurulu üyesi. Kırım’ın tamamı serbest bölge ilan edildi ve toplam vergi muafiyetleri ve teşviklerin oranı yüzde 30 u buluyor. Üstelik Kırım’da imalat yaptığınızda, Rusya dahil 5 ülkeye gümrüksüz doğrudan satış yapabiliyorsunuz. Bunu Rusya ve yakınındaki ülkelere ihracat yapanlar çok iyi bilir.Bu fırsatları Kayserili iş dünyası değerlendirsin istiyoruz.” Dedi.

 

Kırım’a dönen heyet üyeleri adına Kayseri Havaaalanında bir açıklama yapan  Rustem Kamalov, en kısa sürede Kayserili iş adamlarını, çok ciddi devlet  yatırımları ve karşılıklı işbirliği ve ticaret için Kırım’a beklediklerini ve her türlü yardımı vermeye de hazır olduklarını ifade etti.