Türkiye’de koruyucu aile sayısı 3 bin 169’a ulaştı...Koruyucu aile sayısında İstanbul 311 koruyucu aile sayısıyla ilk sırada yer alırken, Nevşehir sadece birer koruyucu aile sayısıyla en az koruyucu aile bulunan iller oldu.

Nevşehir'de Sadece 1 Koruyucu Aile Var...!

Koruyucu aile sayısında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentler başı çekiyor. İstanbul 311 koruyucu aile sayısıyla ilk sırada yer alırken, İzmir 294 ile ikinci sırada, Ankara 185 ile üçüncü sırada yer aldı. Bayburt, Tunceli, Kars ve Ardahan ise koruyucu aile bulunmayan iller olurken, Nevşehir, Bilecik ve Iğdır birer koruyucu aile sayısıyla en az koruyucu aile bulunan iller oldu.

Koruyucu aile sayısının illere göre dağılımı şöyle:

"Kayseri 155, Bursa 111, Hatay 106, K. Maraş 105, Balıkesir 103, Samsun 91, Gaziantep 86, Adana 80, Denizli 78, Mersin 77, Kocaeli 72, Antalya 70, Konya 61, Isparta 58, Sakarya 57, Manisa 52, Afyon 52, Eskişehir 50, Aydın 47, Edirne 40, Sivas 40, Çorum 36, Tekirdağ 33, Kırıkkale 33, Malatya 32, Muş 31, Osmaniye 31, Tokat 29, Giresun 28, Amasya 26, Kütahya 26, Düzce 26, Çanakkale 25, Kastamonu 23, Muğla 23, Ordu 23, Aksaray 20, Erzurum 20, Diyarbakır 19, Trabzon 19, Uşak 18, Zonguldak 18, Elazığ 18, Yalova 17, Kırşehir 15, Karaman 14, Erzincan 14, Burdur 13, Mardin 12, Şanlıurfa 11, Siirt 11, Çankırı 11, Artvin 11, Bingöl 10, Rize 10, Niğde 10, Yozgat 9, Van 8, Kırklareli 7, Karabük 6, Bartın 5, Batman 5, Bolu 5, Adıyaman 4, Hakkari 4, Sinop 4, Şırnak 3, Bitlis 3, Ağrı 2, Gümüşhane 2, Kilis 2, Iğdır 1, Bilecik 1, Nevşehir 1."

Sizde, koruyucu aile olmak ister misiniz?

Devlet tarafından güvenceleri sağlanan maddi durumu iyi olmayan ve kimsesiz çocukları sizde korumak ister misiniz?

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, koruyucu aile uygulamasının yaygınlaştırılması için çalışma başlattı. Isparta'da koruyucu aile yanına verilecek 20 çocuğun bulunduğunu belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, devlet koruması altındaki çocukların artık yuva ve yurtlarda barınmayacaklarını hepsinin aile ortamında yetişmesinin sağlanacağını söyledi. Isparta Aile ve Sosyal Politikalar il müdürü Yakup Kütük, 'Koruyucu aile' uygulaması kapsamında devlet koruması altındaki çocukların yuva ve yurtlarda barınamayacaklarını hepsinin aile ortamında yetişmesinin sağlanacağını söyledi. Isparta'da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü. Koruyucu aile uygulamasının yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 'Önce Çocuk' sloganıyla kampanya başlattı. Çocukların ailelerinin yanında yetişmesine önem verdiklerini belirten İl Müdürü Yakup Kütük, çeşitli sebeplerden dolayı ailesi yanında yetişme imkanı olmayan çocukların aile yanında yetişme ortamları oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Çocuk Evleri'nde aile ortamı oluşturarak çocukların yetiştirilmesini sağladıklarını kaydeden Kötük, "yurt ve yuva ortamında barınan çocuklarımızın arasından bazılarını koruyucu ailelere vermeyi düşünüyoruz. Bir çocuğun aile yanında yetişememesi hem çocuk hem ailesi için problemdir. Biz sıkıntılar paylaşıldıkça azalır sevinçler paylaşıldıkça çoğalır parolasından hareketle hem çocuğumuzun hem ailenin sıkıntısını paylaşmak adına koruyucu aile olalım diyoruz. Koruyucu aile, çocuğu kısa süreli olarak yetiştirilmesini sağlayan ailedir. Bu gönüllü olabildiği gibi bizim de desteğimizle koruyucu aile olabilir" dedi. Isparta'da koruyucu aileye verilebilecek yuva ve yurtta çocuklar olduğunu belirten Kütük, "Her çocuğun bir aile yanında büyümeye hakkı vardır' diyoruz. Bu hakkı koruyucu aile vasıtasıyla kullandırmak istiyoruz. Devlet olarak biz yanınızdayız. Çocuklarımızın aile ortamında en iyi şekilde yetiştirilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları alıp çocuklarımızı en güzel şekilde yetiştirelim" diye konuştu. ÇOCUK YUVALARI KAPANIYOR Isparta'da 32 koruyucu aile bulunduğunu kaydeden Kütük, "Hemen koruyucu aile yanına çıkarılabilecek 20 çocuğumuz var. Bu kampanyamız sonucunda koruyucu aile sayısının 50 rakamlarına ulaşabileceğini zannediyorum. Koruyucu ailelik onu evlat edinme değil, çocuğun eğitim, kültürel ve sosyal alanda yetiştirilmesine yardımcı olmaktır. Evlat edinmede çocuk o ailenin kütüğüne geçer. Biz anne ve babasının yetiştirme imkanı olmadığı çocukları başka bir aile ortamında yetiştirmeyi hedefliyoruz. Yıllardır uygulanan yurt ve yuva uygulaması çok başarılı değil. Alınan neticeler hedeflediğimiz neticeler değil. Bu nedenle hep aile ortamına yönlendiriyoruz. 2013 yılı sonuna kadar çocuk yuvası kapanacak. 2014 yılında Atabey Kız Yurdu ve Isparta'da ki Çocuk Yurdu kapatılacak. Koruyucu ailedeki, evlat edinme, sevgi evleri uygulamalar sürecek. Yurtta kalan çocukları çocuk evlerimize alacağız. 17 çocuk evinde 106 çocuğumuza bakıyoruz."