Kosova Sivil Hizmetler Bağımsız Denetleme Kurulu Başkanı Naim Abazi ve Heyet Üyeleri, Kamu Denetçiliği Kurumu’ na (KDK) ziyarette bulundu. Kurul Üyelerini, Kamu Başdenetçi Vekili ve Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış ile uzmanlar karşıladı. KDK toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede, Kosova ve Türkiye’deki Ombudsmanlık sisteminin benzerlikleri ve farklılıkları ile işleyişi hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

KDK’nın işleyişi hakkında heyete bilgi veren Ombudsman Mehmet Elkatmış, Kurumda Ombudsmanlar arasında iş bölümü olduğunu ve her bir Ombudsmanın belli konuları incelediğini belirtti. Elkatmış, “Benim baktığım konular, insan hakları, adalet, personel atamaları, milli savunma, göç, mülteciler ve insan ticareti. Diğer Ombudsmanlarımız ise, madencilik, çevre ve şehircilik, sağlık, sosyal güvenlik, kadın ve çocuk hakları ile ilgileniyorlar. Vatandaşlar, elektronik ortamda veya posta ile ya da kendisi gelerek şikâyette bulunduğu gibi yaşadığı yerdeki kaymakamlık ve valilik aracılığı ile de hiçbir ücret ödemeden başvuru yapabiliyor” dedi.

 

Görüşmede,  gelen başvuruları 6 ay içerisinde incelediklerini ve karar verdiklerini bildiren Mehmet Elkatmış, “Karar verirken şikâyet edilen kurumlardan her türlü bilgi ve belgeyi talep etme, hatta devlet sırlarını dahi inceleme yetkimiz var. Bilgi talep ettiğimiz kurumlar, 30 gün içerisinde istediğimiz belgeleri vermek zorunda. Şahit ve bilirkişi dinleme yetkimiz de var. Gerektiğinde tarafları buraya davet edip kendilerini dinleyebiliyoruz. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda kararları veriyoruz. İlgili kamu kurumu, verdiğimiz kararlara 30 gün içerisinde uyup uymadığını bize bildirmek durumunda. Verdiğimiz kararlar tavsiye kararları, ancak Kurumumuzun prestiji nedeni ile kararlarımıza uyuluyor. Ayrıca, özel raporlar da hazırlıyoruz. Bu doğrultuda ilk özel raporumuz, Soma maden faciası ile ilgili olacak. Ombudsman Abdullah Cengiz Makas koordinatörlüğünde oluşan heyet, Soma maden faciası ile ilgili bir rapor hazırlamak için bu hafta içerisinde Soma’da incelemelerde bulundu” şeklinde konuştu.

 

Kosova Sivil Hizmetler Bağımsız Denetleme Kurulu Başkanı Naim Abazi ise, Kurumlarının meclise karşı sorumlu olduğunu ve yedi üyeden oluştuğunu bildirdi. Abazi “ Kurumumuzun üç işlevi var. Birinci işlevimiz, kamu görevlilerinin şikâyetlerini değerlendirme ve işe alımlar; İkinci işlevimiz, bu uygulamaların hukuka uygunluğunu denetlemek. Üçüncü işlevimiz ise, yönetici pozisyonundaki kişilerin eylem ve işlemlerini incelemek. Kamu hizmetinde esas ve nihai kararları kurumumuz veriyor. Kararlarımızın bağlayıcı özelliği var. Kurumumuzun aldığı karar uygulanmadığı takdirde kurumun yetkilisine haber veriliyor ayrıca Başbakan ve Meclis de bilgilendiriliyor. Aynı zamanda kararı uygulamayanlar hakkında disiplin işlemleri başlatılıyor” ifadelerini kullandı.