Nevşehir'in Avanos ilçesinde doğa aşığı bir vatandaş sarp yamaçları kendi çabası ile bölge habitatına uygun bitki ve ağaç tohumları ile zenginleştiriyor.

Kendi tabiri ile "Sevgiden gelenleri paylaşmak ibadettir" diyen Recep Zorlu, Avanos'un Tophane mevkiindeki sarp yamaçlara (Meşe - A.Fıstığı - Badem - Dikenli Akasya - Sarı Alıç - Kırmızı Alıç -Kuşburnu - Elma - Ceviz - Fadime Ana Gülü - Çam Fıstığı) tohumları dikiyor.

İşin ilginç yönü ise bu çalışmayı yaparken köstebeklerden yardım alıyor olması. Köstebekler ziraatçiler ve çiftçiler tarafından pek sevilmese de doğa dengesinde her canlının bir yeri var. Daha önce köstebeklerin toprağı kazarak havalandırdığı ve açtıkları deliklerin diğer canlılar tarafından yuva olarak kullanıldığı biliniyordu. Fakat bu deliklerin sert ve bir o kadar taşlı arazilerde ağaç ve bitki tohumu dikmek için kullanırken, zamandan hem de emekten tasarruf sağlamak için kullanılması dahice düşünülmüş bir yöntem. 

Her yıl kurak ve bitki örtüsü yönünden zayıf olan topraklarımız yağmur suları ile akarsulara taşınarak gidiyor. Ayrıca bu sarp yamaçlardan yağmur suyu ile akan çamur şehir içine kadar gelerek drenaj sistemini ve mangalları tıkıyor. Bu noktada ağaçlandırma çalışmaları çok önem kazanıyor.

Doğa ve toplum yararına yapmış olduğu çalışmaları sosyal medya hesabından paylaşan doğa aşığı Zorlu, bu çalışmalarında başarıyı yakalamak için birikmiş kar kümelerini ve köstebekler tarafından açılmış eski delikleri kullanıyor. Fikri yönden kendisine ve yöntemine olan hayranlığımızı ifade ederken, benzer çalışmaların toplum nezdinde desteklenmesini dileriz.


Haber: Ercan KILIÇLI
Serbest Muhabir