İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 77. Yıl dönümü dolayısıyla Ürgüp’te de bir program düzenlendi.

İstiklal Marşı’nın yazarı İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy için cuma namazı öncesinde Musalla camiinde Mevlid-i Şerif okutuldu. Ürgüp Müftülüğü’ne bağlı camilerde görev yapan imam hatipler tarafından Kuran-ı Kerim ve Mevlit okundu. Mevlit, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Ürgüp Belediyesi ve Ürgüp Müftülüğünün organize ettiği program sonunda vatandaşlara çeşitli ikramlar yapıldı. 

27 Aralık 1936’da vefat etti

 

Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul’da doğdu. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde başladı. İlk ve orta öğrenimden sonra Mülkiye Mektebine devam etti. Babasının vefâtı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebini birincilikle bitirdi. Tahsil hayâtı boyunca yabancı dil derslerine ilgi duydu. Fransızca ve Farsça öğrendi. Babasından Arapça dersleri aldı. Zirâat nezâretinde baytar olarak vazife aldı. Üç dört sene Rumeli, Anadolu ve Arabistan’da bulaşıcı hayvan hastalıkları tedâvisi için bir hayli dolaştı.

Âkif okulda öğrendikleriyle yetinmeyerek, dışarda kendi kendini yetiştirerek tahsilini tamamlamaya, bilgisini genişletmeye çalıştı. Memuriyet hayatına başladıktan sonra öğretmenlik yaparak ve şiir yazarak edebiyat sâhasındaki çalışmalarına devam etti. 1920 târihinde Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi.

17 Şubat 1921 günü İstiklâl Marşı’nı yazdı. Meclis 12 Martta bu marşı kabul etti. 1926 yılından îtibâren Mısır Üniversitesinde Türkçe dersleri verdi. Derslerden döndükçe Kur’ân-ı Kerîm tercümesiyle de meşgul oluyordu, fakat bu sırada siroza tutuldu. Önceleri hastalığının ehemmiyetini anlayamadı ve hava değişimiyle geçeceğini zannetti. Lübnan’a gitti. Ağustos 1936′da Antakya’ya geldi. Mısır’a hasta olarak döndü. Hastalık onu harâb etmiş, bir deri bir kemik bırakmıştı. İstanbul’a geldi. Hastanede yattı, tedâvi gördü. Fakat hastalığın önüne geçilemedi. 27 Aralık 1936 târihinde vefat etti.