Neden Toprak Tahlili Yaptırmak Gerekir?

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Ticaret Borsası, Çiftçilerin neden toprak tahlili yaptırması gerektiğine cevap veriyor.

Konuyla ilgili Nevşehir Ticaret Borsasının internet sitesinden yayınlanan açıklamada, “Zaman zaman çeşitli televizyon programlarında veya ana haber bültenlerinde sağlığımızla ilgili şu haberleri duyarız. “Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda artış gözlemliyoruz. Bunun nedeni de gelişigüzel ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı. Hastalık normal geçirilebilecekken daha kötü seyrediyor.” . “Bilinçsiz ilaç kullanımı yalnızca kullanan kişiye değil aynı zamanda kaynak israfı sonucu tüm topluma da zarar vermekte. Gerçekten bugün ülkemizde bilinçsiz ilaç kullanımının ekonomimize büyük bir yük getirdiği bilinmektedir.” “Gelişigüzel ilaç kullanımı yarar değil zarar veriyor”. Birçoğumuz bu haberlere değer verir, reçetesiz ilaç kullanmamaya çalışırız. Bazılarımız ise kendi kendisinin doktorudur (hatta bazen arkadaşlarının ve çevresinin) hastalığını kendi teşhis eder ve hemen ilaç kullanmaya başlar.

Aslında insan beslenmesinin ana tedarik zincirlerinden olan bitkilerin beslenmesinde de durum bundan çok farklı değildir. Bitki beslenmesinde üç çeşit çiftçi grubumuz vardır;

1- Ekonomik kaygısı olmayan, zaten çiftçiliği hobi olarak yapan, çoğu zaman bu işten para kazanma niyeti pek olmayan, “Eskiden gübre mi vardı” diyen, hatta “ Ben hiç bir şey atmadım tarlaya harika da ürün oldu” diye övünen hobi çiftçileri. 2- Ekonomik kaygısı olmakla birlikte “ El (Başkası) 10 kilo atıyorsa ben 20 kilo gübre atarım ondan daha fazla ürün alırım” diyen gübre bağımlısı çiftçiler. 3- Tarımın bir meslek ve uzmanlık alanı olduğu kabul edip, gerekli toprak analizleri ve ürün analizlerini gereği gibi yapan, doğru gübreleme ve ekim tekniklerini uygulayan, ürünün her aşamasında uzman görüşlerine değer veren profesyonel çiftçiler. İşimiz gereği bu tür çiftçilerin her üç gurubuna da rastlamamız mümkün. Bu çiftçilerimizin kısa dönemde hepsinin aynı noktada olduğu tesadüfen görülebilirse de, zaman içerisinde bu işi profesyonelce yapan çiftçilerimizin ciddi mesafeler aldıklarını görmekteyiz. Özellikle “Ürünüm dalda kaldı”, “Ürün para etmiyor”, “Yaptığım masrafı bile karşılayamıyorum” diye yakınıldığı günümüzde, gerçekten zarar eden çiftçilerimiz olduğu gibi, çok yüksek karlar eden, ürününü daha dalda iken olgunlaşmadan satan ve özellikle ihracata mal gönderen tüccarların ürünlerini tercih ettikleri çiftçilerimiz var.