Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından ‘‘Türk Dünyasının Güncel Problemleri, Günümüzde Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Adem Öger, 3 ay süren Çin ve Doğu Türkistan seyahatlerinde ki izlenimlerini, araştırmalarını ve tespitlerini katılımcılarla paylaştı.

Üniversitemiz Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Kubbe Altı Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Çetin Pekacar ve Prof. Dr. İsmail Bekci, üniversitemiz akademik ve idari personel ile öğrencilerin yanı sıra davetliler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Adem Öger,  56 etnik grubunun bulunduğu ve bunlardan sadece birisini Çinliler oluştururken, diğer 55’ini ise ‘az sanlik milletler’ olarak tabir edilen Tibetliler, Uygurlar, Kazaklar, Mançular’ın oluşturduğunu belirtti. Çin sınırları içerisinde yer alan ve Uygur Türklerinin yaşadığı coğrafya olan Doğu Türkistan’ın ekonomik, kültürel ve sosyal yaşam alanları ile gelenek ve görenekleri hakkında katılımcılara bilgi veren Öger, dil, din ve eğitimin yanı sıra birçok konuda Çin baskısına maruz kalan Doğu Türkistan halkının büyük zorluklar içerisinde olduğunu söyledi.  

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç'ın vermiş olduğu bilgilerden dolayı Yrd. Doç. Dr. Adem Öger’e teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.