Programa; Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Eğitim Uzmanı Fatma Kotan konuşmacı olarak, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Müftü Yardımcısı A. Celalettin Altunkaya, Kur’an kursu bayan öğreticileri ve kalabalık bir bayan topluluğu katıldı.

 

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunuşu ile başlayan programın sunuculuğunu, Firdevs Adıyaman ve Zubeyde Uz yaptı.

           

            İl Müftülüğünün Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle, bayanlara yönelik düzenlediği “Hz. Peygamberin Sünnetinde Kadın Hakları”  konulu konferansa katılan İl Müftüsü Yakup Öztürk;

            “Gönül hun oldu şevkinden boyandım ya rasulallah,

 Nasıl bilmem bu nirana dayandım ya rasulallah,

             Ezel bezminde bir dinmez figandım ya rasulallah,

             Cemalinle ferahnâk etti yandım ya rasulallah” diyerek, yaptığı açılış konuşmasında, gelen misafirleri selamlayarak;  “Bu hafta sözü güzel, özü güzel, yüzü güzel, soyu güzel, huyu güzel, sureti güzel, sireti güzel, adı güzel, kendi güzel Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizi anmak, anlamak, yaşamak ve yaşatmak üzere buraya toplanmış bulunuyoruz. Bu konferans, bu toplantı hayırlı mübarek olsun” dedi.

           

Müftü Öztürk; “İslam dini kadınlara çok büyük değer vermiştir. Her kadın ya annedir, ya eştir, ya da ciğerparemiz evlattır. Anne cennetin ayakları altına serildiği rızası alınmadan cennete bile girilemeyecek yüce değerdir. Ondan dolayı Sevgili Peygamberimiz kadına onurunu iade etmiş, onu en yüksek makama oturtmuş, hanelerin sultanı etmiştir. Bu farkındalığı, böyle programlarda gündeme getireceğiz ve hissedeceğiz inşallah” dedi.

 

Müftü Öztürk’ün konuşmasından sonra, konferans sade bayanlara yönelik devam etti.

 

Kur’an Kursu öğreticisi Hafız Şerife Usta’nın Kur’an Kerim Tilaveti ve Rabia Altuner’in okunan Kur’an-ı Kerimin mealini vermesiyle birlikte, program devam etti.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sunumun izlenmesinin ardından, programa konuşmacı olarak katılan, Eğitim Uzmanı Fatma Kotan konuşmasında; “Cahiliye döneminde kadınlara yapılan haksızlıkla, İslam dini gelmesiyle ortadan kaldırılmaya çalışılmış, Yüce Rabbimiz tarafından ve Peygamber Efendimizin hadislerinde kadınlara karşı davranışlarımızın iyi olması bizlerden istenmiştir. Bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “Kadınarla iyi geçinin.” (Nisa-19) Hadis-i Şerifte ise, “Mü’minlerin iman bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız kadınlarına karşı hayırlı olanlarıdır” (Tirmizi-11) dedi.

Kadınların önemine değinen Kotan; “Kadınlarımız bizim yarınlarımız, geleceğimiz olan çocuklarımızı yetiştiriyorlar. Değerlerimizi koruyor, yeni nesillere aktarıyorlar. Bu yüzden bir ülkenin gelişmesinde, değişmesinde bu aktarma rolünü üstlenmiş olan anneler ve kadınlar çok kıymetli” diye ifade etti.

 

Çocuk yetiştirmeye değinen Kotan; “Ey inananlar! Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu cehennem ateşinden koruyun; onun yakıtı, insanlar ve taşlardır; görevlileri; Allah’ın kendilerine verdiği emirlere baş kaldırmayan, kendilerine buyrulanları yerine getiren pek haşin meleklerdir.” Diyerek, (Tahrim Suresi 66/6) örnek verdi.

 

Uzman Kotan; “Hayırlı evlat sahibi olabilmek için de ona İslam terbiyesi verilmesi lazımdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar: “İnsan öldüğü vakit bütün amelleri ondan kesilir. Yalnız üç şeyden; Sadaka-i cariyeden, faydalanılan ilimden ve kendisine dua eden Salih evlattan kesilmez” buyrulmuştur diyerek, evlat yetiştirmenin önemine değindi.

Kılıbık sözünü açıklayan Kotan; “Kılıbık sözü kalbi ılıktan gelir. Şefkatli, merhametli, insani duygularla donanmış anlamına gelir. Erkeğe de kadına da söylenebilir. Kalbi ılık bir kadın, kalbi ılık bir erkek olmaktan kaçmayalım” dedi.

Uzman Fatma kotan’ın konuşmasının ardından, Kur’an kursu öğreticilerinden oluşan İlahi korsu tarafından ilahiler söylendi.

Program sonrası, Din Eğitimi Daire Başkanı Eğitim Uzmanı Fatma Kotan’a, Göre Kasabası Alaattin Keykubat Kur’an Kursu Öğreticisi Özlem Altunkaya tarafından, Kur’an kursları öğreticileri adına, yöreye ait el işlemeli tabak hediye edildi.

                                                                                                                     

                                                                                              Adnan TEKİN

                                                                                                 Diyanet Dergisi Muhabiri

                                                                                                   Nevşehir İl Müftülüğü